Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κίνδυνος για αυξημένη επαφή του καρχαρία «Τίγρης» με τον άνθρωπο

Η υπερθέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής κρίσης έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μεταναστευτικά πρότυπα των καρχαριών «τίγρης», επιτρέποντας στον κορυφαίο θηρευτή να επεκτείνει την εμβέλειά του, αλλά και εκθέτοντάς τον ταυτόχρονα σε  νέους κινδύνους.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι  τόσο η τοποθεσία όσο και ο χρόνος των μεταναστεύσεων των καρχαριών «τίγρης» έχουν αλλάξει καθώς οι θάλασσες του κόσμου έχουν θερμανθεί, απομακρύνοντάς τους όλο και περισσότερο από προστατευόμενες περιοχές με αποτέλεσμα να καθίστανται πιο ευάλωτοι στην εμπορική αλιεία.

Ο καρχαρίας «τίγρης» είναι ο μεγαλύτερος από τους αρπακτικούς καρχαρίες, με τους ενήλικες του είδους να ξεπερνούν περιστασιακά τα 7,5 μέτρα σε μήκος, αλλά η βιομηχανική αλιεία και το κυνήγι από τον άνθρωπο έχουν μειώσει τους αριθμούς του πληθυσμού τους, με τα είδη να αναφέρονται πλέον ως σχεδόν απειλούμενα.

Ενώ τα νερά στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ ήταν ιστορικά πολύ κρύα για τους καρχαρίες-τίγρεις, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να καθίστανται όλο και πιο κατάλληλα για το είδος.

Η έρευνα έρχεται την στιγμή που υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι ωκεανοί του κόσμου είναι πιο ζεστοί από ποτέ, με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ για έκτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκαν αλλαγές στη συμπεριφορά των καρχαριών. Οι ερευνητές, ανέλυσαν  δεδομένα παρακολούθησης εννέα ετών από καρχαρίες τίγρης με δορυφορική ετικέτα, τα οποία συνδύασαν με σχεδόν σαράντα χρόνια συμβατικών πληροφοριών ετικέτας και ανασύλληψης που παρέχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεταιριστικής Σήμανσης Καρχαριών Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA).

Underwater with a Tiger Shark

Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφόρους για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι μεταναστευτικές επεκτάσεις οφείλονταν στην κλιματική κρίση.

Οι ερευνητές είπαν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, όταν οι θερμοκρασίες των ωκεανών ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου στις θερμοκρασίες του νερού πάνω από το μέσο όρο, οι μεταναστεύσεις των καρχαριών τίγρης επεκτάθηκαν μακρύτερα προς τον πόλο κατά περίπου 250 μίλια (πάνω από 400 χλ) και οι καρχαρίες επίσης μετανάστευσαν περίπου 14 ημέρες νωρίτερα σε ύδατα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για ορισμένα ωκεάνια οικοσυστήματα και να σημαίνουν ότι οι καρχαρίες έρχονται σε αυξημένη επαφή με τον άνθρωπο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X