Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Κίνα και Φιλιππίνες δεσμεύονται για ειρηνική λύση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κανάλι απευθείας επικοινωνίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να χειριστούν τις διαφορές σχετικά με την επίμαχη πλωτή οδό «με ειρηνικά μέσα», σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο χωρών.

Η συμφωνία ήρθε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντιναντ Μάρκος συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της των μεταξύ τους σχέσεων μετά την απόφαση της Μανίλα, το 2016, να ζητήσει διαιτητική απόφαση για τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ακύρωσε τους ισχυρισμούς της Κίνας, αλλά το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση.

Έκτοτε, η Μανίλα συνέχισε να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τις αναφερόμενες κινεζικές κατασκευαστικές δραστηριότητες σε νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας –καθώς και τη μετατροπή των αμφισβητούμενων υφάλων σε τεχνητά νησιά– και το «σμήνος» από τα πλοία του Πεκίνου στα επίμαχα ύδατα, τα οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αλιεύματα.

Η κοινή δήλωση  ανέφερε ότι ο Σι και ο Μάρκος είχαν «μια εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και «τόνισαν ότι τα θαλάσσια ζητήματα δεν αποτελούν το σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν επίσης να διαχειριστούν κατάλληλα τις διαφορές με ειρηνικά μέσα».

Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας καθώς και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη δημιουργία «άμεσου μηχανισμού επικοινωνίας» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X