Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για Αμερικάνικο LNG και απεξάρτηση από Ρωσικό φυσικό αέριο

Χαστούκι για τη Ρωσία η συμφωνία ΗΠΑ και η ΕΕ για υγροποιημένο φυσικό αέριο, με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Η συμφωνία προνοεί ότι, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.

Η ειλημμένη απόφαση αφορά μείωση της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Ανακοίνωση δε του Λευκού Οίκου, επισημαίνει ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να προμηθεύσουν 15 δις κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι μπορούν να λάβουν περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον LNG έως τουλάχιστον το 2030, ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X