Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ιστορικής σημασίας λίστα με τα ναυάγια του Βασιλικού Ναυτικού

Το Βασιλικό Ναυτικό δραστηριοποιείται από τον 16ο αιώνα και με την πάροδο των χρόνων, έχασε από τον στόλο του πολεμικά πλοία, είτε λόγω εχθρικών πυρών ή ενός ατυχήματος. Σε συνεργασία με το Maritime Archaeology Sea Trust, έχει συντάξει μια πλήρη λίστα με τα χιλιάδες πλοία που έχασε κατά τη διάρκεια των αιώνων και κυκλοφόρησε τη βάση δεδομένων στο κοινό, για χρήση σε περαιτέρω έρευνα.

Η νέα λίστα με τις απώλειες  του Βασιλικού Ναυτικού καλύπτει περίπου 5.100 πολεμικά πλοία και βοηθητικούς στόλους που χάθηκαν στη ναυτική υπηρεσία της Βρετανίας από το 1512.

Περιορίζεται στα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού – όχι της Βασιλικής Αεροπορίας, του Στρατού, της Ακτοφυλακής και των εμπορικών σκαφών που μπορεί να είχαν μέλη πληρώματος του Βασιλικού Ναυτικού. Εξαιρούνται τα πλοία που καταλήφθηκαν από τον εχθρό, χάθηκαν στην υπηρεσία άλλων ναυτικών ή μετατράπηκαν σε εμπορικά πλοία μετά τη ναυτική τους υπηρεσία.

Ο κατάλογος που δημιουργήθηκε από το  2011, είχε αρχικά σκοπό να βοηθήσει νομικούς και ειδικούς σε θέματα προστασίας των ναυαγίων του Βασιλικού Ναυτικού σε όλο τον κόσμο. Οι συγγραφείς του συνειδητοποίησαν σταδιακά ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και άλλους ιστορικούς να δουν αυτή τη λίστα, γι αυτό και την κατέστησαν προσβάσιμη πλέον σε όλους.

Η βάση δεδομένων μπορεί να αναζητηθεί με βάση το όνομα, την κατηγορία και την χωρητικότητα ενός πλοίου. Πιο συγκεκριμένα ερωτήματα  περιλαμβάνουν για παράδειγμα κατηγορίες πλοίων που χάθηκαν στα γαλλικά ύδατα τα τελευταία 500 χρόνια, που είναι 760 στον αριθμό.

Η βάση δεδομένων βασίζεται σε επίσημα αρχεία, έργα αναφοράς, απομνημονεύματα και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Οι αρχαιολογικές αναφορές και οι λογαριασμοί δυτών χρησιμοποιήθηκαν για την επαλήθευση πληροφοριών σχετικά με την επιβίωση των υπολειμμάτων σκαφών.

Τα αίτια πολλών απωλειών παραμένουν μέχρι σήμερα μυστήριο. Περισσότερα από τα μισά πλοία που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίζονται ως «άγνωστα – χαμένα στη δράση» λόγω έλλειψης πληροφοριών.

Πολλά από αυτά είναι αποβατικά σκάφη και άλλα μικρά σκάφη που χάθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Dunkirk, Operation Torch και Operation Overlord.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X