Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ισραηλινοί ερευνητές στην Ελλάδα, αναζητούν το πλοίο που προκάλεσε την τεράστια ρύπανση

Ειδική ομάδα στην Ελλάδα έχει στείλει ο Ισραήλ, καθώς το Τελ Αβίβ υποπτεύεται ότι ένα πλοίο που έχει ελλιμενιστεί στη χώρα, μπορεί να ευθύνεται για την τεράστια θαλάσσια ρύπανση που έχει καταστρέψει τις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας σε μια σύντομη ανακοίνωση, στην οποία δεν κατονομάζει το «ύποπτο» πλοίο ούτε προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις πορείες των ερευνών. 

Η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Τζίλα Γκαμλίλ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η ρύπανση προκλήθηκε από ένα πλοίο, ενώ οι Αρχές ενημέρωσαν ότι υποπτεύονται αρκετά πλοία, επικεντρώνοντας τις έρευνές τους σε πέντε από αυτά.

Ζώα, πουλιά και θάλασσιες χελώνες εντοπίστηκαν καλυμμένα με πετρέλαιο. Τέσσερις χελώνες πέθαναν, ενώ τα υπόλοιπα ζώα μεταφέρθηκαν σε κέντρα προστασίας για να τα φροντίσουν ειδικοί. 

Επίσης, στοιχεία πετρελαίου βρέθηκαν και στον οργανισμό μιας φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές και εξετάζουν αν ο θάνατός της συνδέεται με την πετρελαιοκηλίδα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απαγόρευση πώλησης ψαριών και άλλων προϊόντων που έχουν ψαρευτεί σε αυτές τις ακτές.

Η Γκαμλίλ δήλωσε ότι ένα από τα εμπόδια είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει την αρμοδιότητα να σταματήσει πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ το υπουργείο έχει ήδη ζητήσει να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η εταιρεία που έχει το συγκεκριμένο πλοίο θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις έρευνες.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι τα δείγματα που συγκέντρωσαν από αρκετές παραλίες αποτελούνται από αργό πετρέλαιο. 

Ο καθηγητής Άλον Αμράνι επισημαίνει ότι με βάση τα ευρήματα της ομάδας του η ρύπανση προκλήθηκε πιθανότατα από καύσιμα πλοίου και όχι εμπόρευμα. 
 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X