Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ιοί ζόμπι ξυπνούν με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική – Προειδοποιήσεις για την ανθρώπινη υγεία

To λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, λόγω της της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη ξυπνά μία ακόμη απειλή για τον άνθρωπο και την ζωή στη γη, καθώς  απελευθερώνει ιούς που ήταν αδρανείς εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ο μόνιμος παγετός, που καλύπτει το ένα πέμπτο του βόρειου ημισφαιρίου, έχει διατηρήσει όχι μόνο αρχαίους ιούς αλλά και υπολείμματα εξαφανισμένων ζώων.

Η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, γεγονός που ξεπαγώνει το ανώτερο στρώμα του μόνιμου παγετού στην περιοχή.

Ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής και γονιδιωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille,  Ζιάν Μισέλ Κλαβερί, εξέτασε ενδελεχώς  δείγματα που ελήφθησαν από το μόνιμο πάγο της Σιβηρίας για να διαπιστώσει εάν τυχόν ιικά σωματίδια που περιέχονται σε αυτά είναι ακόμα μολυσματικά.

Ο καθηγητής ανακάλυψε  πέντε νέες οικογένειες ιών, με τον παλαιότερο να πηγαίνει  48.500 έτη πίσω. Ο Κλαβερί προειδοποιεί ότι η έρευνά του δεν πρέπει να θεωρείται επιστημονική περιέργεια, αλλά μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ίχνη ιών και βακτηρίων που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο έχουν ήδη διατηρηθεί στο μόνιμο πάγο. Αυτό περιλαμβάνει το δείγμα πνεύμονα μιας γυναίκας που εκθάφτηκε από το μόνιμο πάγο στην Αλάσκα που περιέχει γονιδιωματικό υλικό από το στέλεχος της γρίπης που ευθύνεται για την πανδημία του 1918 και τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας γυναίκας που θάφτηκε στη Σιβηρία, της οποίας οι γενετικές υπογραφές περιείχαν τον ιό που προκαλεί την ευλογιά.

Ένα ξέσπασμα άνθρακα το 2016 στη Σιβηρία συνδέθηκε επίσης με τη βαθύτερη απόψυξη του μόνιμου παγετού κατά τη διάρκεια εξαιρετικά ζεστών καλοκαιριών, επιτρέποντας στα παλιά σπόρια του Bacillus anthracis να επανεμφανιστούν.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X