Ένα αμφιλεγόμενο ερευνητικό πρόγραμμα στη Νορβηγία με στόχο την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι φάλαινες αντιδρούν στο θόρυβο των ωκεανών έχει ανασταλεί, αφού προκάλεσε το θάνατο μιας φάλαινας μινκ.
Το Νορβηγικό Ίδρυμα Άμυνας Έρευνας (FFI) ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να βάλει στον πάγο το πρόγραμμα ακρόασης μινκ φαλαινών στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, αφού οι έντονες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ζημιά στον χώρο δοκιμών του έργου, οδηγώντας στο θάνατο μιας παγιδευμένης φάλαινας μινκ.
Ο θάνατος της προκάλεσε την οργή ακτιβιστών που αντιτίθεται στο πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με το Ινστιτούτο Ευημερίας των Ζώων (AWI) να περιγράφει τον θάνατο της φάλαινας μινκ ως «ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί».
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από το 2021, περιλαμβάνει το φράξιμο μιας διόδου μεταξύ των νησιών με φράγματα και τη βοσκή μεμονωμένων μεταναστευτικών νεαρών φαλαινών μινκ, οι ποίες παγιδεύονται ουσιαστικά σε μια υδρόβια μάντρα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές επιχειρούν δοκιμή ακουστικού προκλητού δυναμικού, τοποθετώντας ηλεκτρόδια στη φάλαινα για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα, για έως και έξι ώρες, ώστε να προσδιορίσουν πώς μπορεί να αντιδράσει το ζώο στο ενεργό ναυτικό σόναρ και στον θόρυβο από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη σεισμική εξερεύνηση και τα φορτηγά και από τα κρουαζιερόπλοια. Θα ληφθούν επίσης δείγματα αίματος για έλεγχο για δείκτες στρες.
Φέτος, η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το FFI, το Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ματαιώθηκε στα προπαρασκευαστικά στάδια.
Οι έντονες καιρικές συνθήκες με θυελλώδεις ανέμους και ακραία παλιρροιακά ρεύματα, κατέστρεψαν τον χώρο δοκιμών και η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μια φάλαινα μινκ είχε μπλεχτεί και πέθανε σε μια γραμμή φραγμού.
Το πρακτορείο είπε ότι μετά τον θάνατο, το έργο θα παραμείνει σε αναμονή μέχρι να επανεξεταστεί διεξοδικά το περιστατικό. Ο χώρος δοκιμών του έργου έχει επισκευαστεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια.
Οι υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης μελέτης πιστεύουν ότι η κατανόηση του τι μπορεί να ακούσει μια φάλαινα, είναι το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό των ειδών ανθρωπογενούς θορύβου των ωκεανών που μπορεί να τις επηρεάσουν, κάτι που τελικά βοηθά στην ανάπτυξη μέτρων προστασίας. Ο ανθρώπινος ήχος μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την ακοή μιας φάλαινας, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις, και θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα πλοήγησης, εύρεσης τροφής και αποφυγής κινδύνων.
Η ανάγκη για την έρευνα έχει γίνει πιο ζωτική λόγω των αυξανόμενων θαλάσσιων δραστηριοτήτων όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς όπως σόναρ, εμπορική ναυτιλία, βιομηχανία κρουαζιέρας, σεισμική εξερεύνηση αλλά και από την υπεράκτια αιολική βιομηχανία, η οποία ανθίζει σε όλο τον κόσμο.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων και οι επιστήμονες έχουν, ωστόσο, ταχθεί σθεναρά κατά του έργου, ζητώντας επανειλημμένα από τις νορβηγικές και αμερικανικές υπηρεσίες να ανακαλέσουν τις άδειες έρευνας και τη χρηματοδότηση δεδομένης της πιθανής βλάβης για τις φάλαινες.