Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θωρακίζεται έναντι της ρύπανσης η Λεμεσός

Στη «μάχη» για πρόληψη και καταστολή της ρύπανσης της θάλασσα, ρίχνονται οι Δήμοι Λεμεσού και Γερμασόγειας, το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες για την επιτήρηση και διαφύλαξη της καθαριότητας του κόλπου της Λεμεσού. 

Πέντε πλωτά μέσα και άλλος εξοπλισμός που επιστρατεύτηκαν για συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, παρουσιάστηκαν  σε εκδήλωση στη Λεμεσό, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Δήμαρχο Λεμεσού, έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Συστήματος Παρακολούθησης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας και Ενημέρωσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του.

Ο Δήμος Λεμεσού, σημείωσε ο Νίκος Νικολαϊδης, συντονίζει την όλη προσπάθεια μέσω μίσθωσης δυο πλοιαρίων από την εταιρεία VTS, τα οποία περιπολούν καθημερινά από τις 5:30 το πρωί, ενώ το δικό του σκάφος “LEMESOS” διενεργεί περιπολίες καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 9:00 το πρωί, καθώς και έκτακτες δειγματοληψίες για αναλύσεις του θαλασσινού νερού. Τα πλωτά μέσα συμπληρώνουν μια φουσκωτή βάρκα και σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για σκοπούς περιπολίας.

Ο κ Νικολαίδης υπενθύμισε  πως η τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης 77 77 77 88, για πληροφορίες που σχετίζονται με τη θάλασσα της Λεμεσού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, πανέτοιμοι, σε συνεργασία με όλους να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι η καθαρή θάλασσα της Λεμεσού».

Δυνητικές πηγές ρύπανσης 

Μελέτη που διεξήχθη από το ΤΕΠΑΚ, για τις πιθανές πηγές ρύπανσης, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αναδεικνύει ως δυνητικές πηγές ρύπανσης, το αγκυροβόλιο, τη μαρίνα, το παλιό λιμάνι, τα ιχθυοτροφεία, τους αγωγούς του ΣΑΛΑ, τα νερά από τα εργοτάξια των ψηλών κτιρίων και τα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η εταιρεία VTS δίνει εβδομαδιαία αναφορά για κάθε περιστατικό και γίνεται χαρτογράφηση τους, ενώ ήδη φέτος άρχισαν έλεγχοι και επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε πιθανές πηγές ρύπανσης από τη στεριά.

Ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους ανέφερε πως η Αρχή Λιμένων έχει αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των πλοίων τα οποία βρίσκονται στο αγκυροβόλιο Λεμεσού.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στο λιμάνι Λεμεσού συστήματα υποδοχής λυμάτων στα οποία καταλήγουν τα λύματα από τα πλοία μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 εξώδικα σε εταιρείες πλοίων, οκτώ από τα οποία αφορούσαν ρύπανση της θάλασσας . 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X