Όσο ο πληθυσμός αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Βάσει αυτής της πραγματικότητας, ειδικοί προβλέπουν πως, μέχρι το 2050, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% για να συμβαδίσει με αυτή την ανάπτυξη. Και σίγουρα, περισσότερα στόματα και περισσότερη τροφή σημαίνει και μεγαλύτερος αντίκτυπος στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα για να αλλάξουμε τον «παραδοσιακό» τρόπο που διατρεφόμαστε και να στραφούμε σε πιο «πράσινες» λύσεις.
Στροφή στα βιολογικά προϊόντα κάνει η Ευρώπη και δη στην καλλιέργεια φυκιών κάτι ασυνήθιστο στις ευρωπαϊκές χώρες. Στη νοτιοδυτική Ολλανδία η Ολλανδέζα Ρεμπέκα Γουίρινγκ, σύμβουλος επιχειρήσεων και η Αμερικανίδα δικηγόρος Τζένιφερ Μπρίτον ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο να προσφέρουν πιο υγιεινά προϊόντα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας τροφίμων. Η ιστορία τους σε αφιέρωμα στο Euronews για το πως εξελίχθηκαν οι μέθοδοι συλλογής φυκιών από τις θάλασσες αλλά και η προώθηση τους στο πιάτο του κάθε Ευρωπαίου.
Τα γευστικά υποκατάστατα κρέατος γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές εξοικειώνονται γρήγορα με τα θρεπτικά και γευστικά πλεονεκτήματα των φυκιών, αλλά και με τους φυσικούς τρόπους καλλιέργειάς τους. Η Zeewaar συνεργάζεται με παραγωγούς τροφίμων, δίνοντάς τους αποξηραμένες νιφάδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα.
Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά για να δει τι συμβαίνει. Αυτή η παραλία της Βόρειας Θάλασσας, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παρά τα παγωμένα της νερά, είναι δίπλα σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, λίγα χιλιόμετρα από τη φάρμα με τα φύκια.
Ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο σερβίρει μπέργκερ με φύκια. Ο Μάριο Ντε Πάγκτερ είναι ο σεφ: «Τα φύκια είναι τοπικά. Προσθέτουν στην γεύση umami. Βοηθά το μπιφτέκι να έχει καλύτερο σχήμα και αντικαθιστά το αλάτι. Αυτό είναι πολύ καλό».
«Η υφή είναι σαν του κανονικού μπέργκερ. Είναι λίγο αλμυρό. Έχει υπέροχη γεύση. Είναι vegan. Είναι μια δημοφιλής τάση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται εδώ γιατί νοιάζονται για το περιβάλλον» συμπληρώνει η σερβιτόρα Ταμάρα Ντε Πάγκτερ.
Τα φύκια φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος, τόσο στο κομμάτι της εναλλακτικής διατροφής, της βιωσιμότητας, αλλά και του περιβάλλοντος.