Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα βρεθείτε στη Λάρα το τριήμερο; Το νου σας στα χελωνάκια, συμπεριφερθείτε υπεύθυνα

Σε εξέλιξη είναι η ωοτοκία των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο και μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, απαιτείται από όλους υπεύθυνης περιβαλλοντική συμπεριφορά. Ειδικότερα όσοι θα βρεθούν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και επισκεφθούν την προστατευόμενη παραλία Λάρας – Τοξεύτρας.

Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta). Στη Μεσόγειο οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία. Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας τους που παίρνονταν πριν από 20 – 25 χρόνια και στο ότι συνεχίζονται να παίρνονται.

Γι’ αυτό το λόγο οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους προστατεύονται από τον περί Αλιείας Νόμο Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90) από το 1971 και η προστασία του βιότοπού τους στην περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας εξασφαλίζεται από το 1989, με τα διαχειριστικά μέτρα που παρουσιάζονται στους Κανονισμούς του ιδίου Νόμου.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.

Υπενθυμίζεται ότι, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται:

– η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή / και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,

– η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου

– το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή)

Επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται:

Η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.

Το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο

Η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών)

Η το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κτλ)

Η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης το Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Σημειώνεται ότι, για τις πιο πάνω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ δύναται να επιβάλει εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8543 ευρώ.

Όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Ν2000, προτρέπονται όπως ακολουθούν τα υπάρχοντα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους. Επιπρόσθετα, όσοι σκάψουν στην άμμο παρακαλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας τυχόν παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978 και το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας.

Σημειώνεται ότι μόνο 1 με 2 στα χίλια από τα χελωνάκια που θα εκκολαφτούν θα επιζήσουν για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν και ως εκ τούτου, η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για διασφαλίσουμε την παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδος που φιλοξενεί το νησί μας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X