Το κολλαγόνο, ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στην περιποίηση του δέρματος, έχει εισχωρήσει στα διατροφικά συμπληρώματα. Καθώς οι έρευνες για τα οφέλη του καταναλώσιμου κολλαγόνου αυξάνονται, η πρωτεΐνη έχει κάνει την εμφάνιση της σε συμπληρώματα από μια ποικιλία τροφίμων.
Αλλά όπως και με άλλες μορφές πρωτεΐνης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιες είναι οι καλύτερες πηγές κολλαγόνου. Το θαλάσσιο κολλαγόνο, όπως υποδηλώνει το όνομα του, προέρχεται εξ ολοκλήρου από θαλάσσιες πηγές, όπως κλίμακες, δέρμα και οστά ψαριών, ενώ η δημοφιλία του έχει αρχίσει να μεγαλώνει.
Ενώ οι θεραπείες με κολλαγόνο ξεκίνησαν με την περιποίηση του δέρματος, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική για επιδερμικές εφαρμογές, επειδή είναι πολύ μεγάλη για να διεισδύσει στο δέρμα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ερευνητικής ομάδας για κοσμητικά και κλινική έρευνα στη δερματολογία στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Γι’ αυτόν τον λόγο, μερικές συνθέσεις χρησιμοποιούν κολλαγόνο πεπτίδια, ή υδρολυμένο κολλαγόνο, που έχει αποσπαστεί μερικώς.
Αυτή η διαδικασία παρουσιάζει παρόμοια οφέλη, με εκείνα που προκύπτουν όταν καταναλώνετε κολλαγόνο. Η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα που κυκλοφορούν στο αίμα σας και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτά, τα κυκλοφορούντα παράγωγα του κολλαγόνου, μπορεί να σημάνουν στο δέρμα να αυξήσει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.
Μια μελέτη βρήκε ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για να αντιμετωπίσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με χρόνιες ασθένειες και γήρανση) στα κύτταρα του δέρματος. Σε μια άλλη μικρή μελέτη, 50 γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών πήραν 10 γραμμάρια (g) σκόνης συμπληρώματος θαλασσινού κολλαγόνου για 12 εβδομάδες και παρουσίασαν μείωση 35% των ρυτίδων σε σχέση με μια ομάδα που πήρε σκόνη ψευδοπλατόν, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη, τριπλή, παράλληλη μελέτη από το 2021. Τα μέτρα ελαστικότητας, ενυδάτωσης και σύσφιξης του δέρματος βελτιώθηκαν επίσης.
Σε μια διπλή, τυχαιοποιημένη, κλινική μελέτη, 120 άτομα πήραν ένα συμπλήρωμα που περιείχε υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριού, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ενώσεις όπως γλυκοζαμίνη και είχαν αύξηση 40% στην ελαστικότητα του δέρματος, σε σύγκριση με μια ομάδα που πήρε ψευδοπλατό, καθώς και μια μείωση 43% του πόνου στις αρθρώσεις και 39% καλύτερη κινητικότητα στις αρθρώσεις. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν το κολλαγόνο ψαριού από μόνο του ήταν υπεύθυνο για αυτά τα αποτελέσματα. Προς το παρόν, υπάρχει έλλειψη ανθρώπινων δοκιμών που αναλύουν τα πιθανά οφέλη του θαλασσίου κολλαγόνου στην υγεία των αρθρώσεων ή της αρθρίτιδας.
Το κολλαγόνο που ακούτε να συσκευάζεται σε σκόνες κολλαγόνου και συμπληρώματα παραδοσιακά προέρχεται από βοοειδή, ενώ το θαλάσσιο κολλαγόνο από ψάρια. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, και θεωρούν ότι το ψάρι είναι πιο υγιές, οπότε φαίνεται σαν καλύτερη πηγή κολλαγόνου για τον καταναλωτή σε σύγκριση με το δέρμα και τα οστά αγελάδας ή χοίρου.
Εάν το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι πραγματικά πιο υγιές, είναι ακόμη ένα θέμα ανοικτό προς συζήτηση. Σε χημικό επίπεδο, υπάρχει λίγη διαφορά μεταξύ των δύο. Οι μορφές των κολλαγόνων είναι δομικά παρόμοιες, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι διαφορετικές πηγές καταναλώσιμου κολλαγόνου, μπορεί να επιδράσουν σε διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου στο σώμα. Έχει υποδειχθεί ότι το βοοειδές κολλαγόνο αυξάνει τους τύπους 1 και 3 του κολλαγόνου, τους κύριους τύπους που αποτελούν το δέρμα. Το θαλάσσιο κολλαγόνο αυξάνει τους τύπους 1 και 2, τους τύπους που βρίσκονται στο χόνδρο, στη δομή των ματιών σας, και εντός των ακροκολονικών δίσκων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση.
Επειδή τα συμπληρώματα θαλασσίου κολλαγόνου είναι ένα πιο πρόσφατο είδος προϊόντος από τα βοοειδή, υπάρχει λιγότερη έρευνα γι’ αυτά και ανάγκη για μελέτες κλινικής διάρκειας. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν το ζωικό κολλαγόνο, λόγω φόβου ότι ενδέχεται να μεταδίδει ασθένειες, όπως η βοοειδής σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, επίσης γνωστή ως νόσος της τρελής αγελάδας, γι’ αυτό και καταφεύγουν σε πηγές θαλάσσιου κολλαγόνου.
Τα συμπληρώματα θαλάσσιου κολλαγόνου διαφέρουν από το να τρώτε φρέσκο ψάρι. Θα βρείτε κολλαγόνο στο δέρμα, τα οστά, τα κεφάλια, τις κλίμακες, τα πτερύγια και τα έντερα των ψαριών, καθώς και στο χόνδρο τους. Αυτά είναι μέρη που τυπικά δεν καταναλώνετε εκτός αν τρώτε μικρά, ολόκληρα ψάρια, όπως σαρδέλες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα καταναλώσετε υψηλότερες ποσότητες κολλαγόνου σε σύγκριση με το να τρώτε ένα κομμάτι ψαριού.
Συνολικά, η κατανάλωση μιας ποικίλης δίαιτας γεμάτης με ολόκληρες τροφές, είναι ο καλύτερος τρόπος να λάβετε μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών που θα υποστηρίξουν το υγιές δέρμα και τις αρθρώσεις.
Εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη λήψη κολλαγόνου και το κόστος δεν είναι παράγοντας, σκεφτείτε την προσθήκη θαλάσσιου κολλαγόνου στην υπάρχουσα δίαιτά σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια υψηλότερη δόση.
Είναι διαθέσιμα ως σκόνη που ανακατεύετε σε υγρό, όπως ένα smoothie ή καφές, ή ως κάψουλες.
Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε υδρολυμένα πεπτίδια κολλαγόνου, τα οποία έχουν ήδη διασπαστεί και συγκρίνετε την ποσότητα πεπτιδίων κολλαγόνου σε μια μερίδα κάψουλων έναντι σκόνης, καθώς ενδέχεται να διαφέρουν.