Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Shell δίνει τα χέρια με το Ομάν για συνεργασία στους τομείς φυσικού αερίου και υδρογόνου

Ο ενεργειακός  κολοσσός  Shell προχώρησε στην υπογραφή μίας σειράς συμφωνιών συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών του Ομάν, το Oman LNG και την OQ, πρώην Oman Oil Company, στους τομείς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του υδρογόνου.

Στις 10 Ιανουαρίου, το Oman LNG αποκάλυψε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τη Shell International Trading Middle East FZE για την απορρόφηση 0,8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) LNG για δέκα χρόνια, ξεκινώντας από το 2025.

Με την OQ, η Shell International υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου στο Ομάν μετά την απόκτηση μετοχικού μεριδίου 35% στο έργο Green Energy Oman (GEO).

Άλλα μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν, τις InterContinental Energy Limited,  EnerTech Holding Company KSCC και  Golden Wellspring Wealth for Trading LLC.

Το έργο αναμένεται να αναπτυχθεί σε πολλαπλές φάσεις για την παραγωγή με πλήρη δυναμικότητα, περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνων πράσινου υδρογόνου.

Επιπλέον, η Oman Shell συνήψε επιστολή προθέσεων με το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών, για να εξετάσει ευκαιρίες για την παραγωγή υγροποιημένου συνθετικού αερίου (LSG) στη χώρα.

Το LSG παράγεται όταν το πράσινο υδρογόνο συνδυάζεται με δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα για να παραχθεί φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια υγροποιείται. Αυτό το αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να εισαχθεί απευθείας στα υπάρχοντα δίκτυα και υποδομές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας LNG του Ομάν, μέχρι τον τελικό χρήστη.

Στα τέλη του 2022, το Oman LNG υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τρεις ιαπωνικές εταιρείες – Itochu Corporation, JERA και Mitsui & Co – για την παράδοση LNG σε συνολικό όγκο 2,35 mtpa, ξεκινώντας από το 2025.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X