Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η Greenpeace βάζει στο στόχαστρο δεξαμενόπλοια με ρωσικά εμπορεύματα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικά πετρέλαια και ενεργειακά προϊόντα, καθώς η επίθεση στην Ουκρανία μαίνεται.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Greenpeace είναι η τελευταία μέχρι στιγμής ομάδα που στοχεύει τα δεξαμενόπλοια που πραγματοποιούσαν ξεχωριστές αλλά συσχετζόμενες διαδρομές στο Ρότερνταμ, την Αμβέρσα, τη Δανία και τη Νέα Υόρκη χθες και σήμερα. Η Greenpeace λανσάρει ένα εργαλείο παρακολούθησης για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων.

Από τις 18 Μαρτίου, ακτιβιστές της Greenpeace έχουν ξεκινήσει μια σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή με στόχο τόσο τα δεξαμενόπλοια με ρωσική σημαία, όσο και τα διεθνή πλοία που μεταφέρουν ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. Την Κυριακή, διαδηλωτές στη Δανία επιβιβάστηκαν σε μια μικρή βάρκα οπλισμένη με κουτιά λευκής μπογιάς και ήρθαν δίπλα στο supertanker Delta Pioneer χωρητικότητας 111.000 dwt. Κατέγραψαν τις προσπάθειές τους να ζωγραφίσουν τις λέξεις «το πετρέλαιο είναι πόλεμος» στο κύτος του τεράστιου δεξαμενόπλοιου που ανέφεραν ότι εκφόρτωσε το φορτίο του, αλλά ήταν αγκυροβολημένο από την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, στο Ρότερνταμ συνάντησαν το δεξαμενόπλοιο Waikiki χωρητικότητας 112.800 dwt, που είναι νηολογημένο στη Μάλτα και έφτανε από τη Ρωσία. Η Greenpeace είπε ότι το τάνκερ μετέφερε 100.000 τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Στην Αμβέρσα, στόχευσαν επίσης το δεξαμενόπλοιο SCF Baltica, με σημαία Λιβερίας, χωρητικότητας 117.150 dwt, το οποίο ανέφεραν ότι μετέφερε 85.000 τόνους μαζούτ από τη Ρωσία. Οι διαδηλωτές επέβαιναν σε μικρές βάρκες κρατώντας πανό κατά του πολέμου και σε δύο περιπτώσεις κολυμβητές εθεάθησαν στο νερό μπροστά από τα ογκώδη βυτιοφόρα.

Οι ακτιβιστές έστειλαν το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαλλαγεί επειγόντωνς από το πετρέλαιο και το φυσικόκ αέριο, αν θέλει να υπερασπιστεί την ειρήνη.

Στη Νέα Υόρκη, εθελοντές της Greenpeace στόχευσαν επίσης το δεξαμενόπλοιο προϊόντων Minerva Virgo. Το δεξαμενόπλοιο χημικών 50.900 dwt που ήταν νηολογημένο στην Ελλάδα αγκυροβόλησε στον κόλπο Ambrose την Κυριακή. Το σκάφος της Greenpeace έκανε τον κύκλο του δεξαμενόπλοιου, αλλά η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έκαναν τίποτα παράνομο, γι’ αυτό και δεν τους σταμάτησαν. Εντοπίστηκε επίσης ένα άλλο σκάφος 71.000 dwt που ήταν νηολογημένο στη Λιβερία. Η Greenpeace λέει ότι είναι φορτωμένο με ρωσικό αργό.

Πολλά από τα δεξαμενόπλοια πιστεύεται ότι σπεύδουν στα λιμάνια προσπαθώντας να εκφορτώσουν το φορτίο τους και να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους, πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις τον Απρίλιο. Ωστόσο, στο μεταξύ, εργαζόμενοι σε μεμονωμένα λιμάνια αρνήθηκαν να δουλέψουν στα πλοία. Στον Καναδά την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια στο Μέιν, σε ένα δεξαμενόπλοιο που αναφέρθηκε ότι μετέφερε ρωσικά καύσιμα, δεν επιτράπηκε να προσαράξει στο λιμάνι.

Η Nordic P&I Group ανέφερε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι η Σουηδική Ένωση Λιμενεργατών ειδοποίησε για την πρόθεσή της να ξεκινήσει βιομηχανική δράση κατά πλοίων που πηγαίνουν από και προς τη Ρωσία, καθώς και ρωσικών φορτίων σε όλα τα σουηδικά λιμάνια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X