To νέο αναβαθμισμένο νότιο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Ισλάμ της Τζέντα εγκαινίασε η DP World. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της σύμβασης 30 ετών για Κατασκευή-Λειτουργία-Μεταφορά που υπεγράφη το 2019 με την Αρχή Λιμένων Σαουδικής Αραβίας (Mawani).
Η αναβάθμιση η οποία έχει κόστος 800 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει διπλασιάσει τη χωρητικότητα του τερματικού από 1,8 εκατομμύρια TEU σε 4 εκατομμύρια TEU. Η χωρητικότητα θα αυξηθεί περαιτέρω σε 5 εκατομμύρια TEU σε μια επόμενη φάση επέκτασης.
Ο νέος τερματικός σταθμός εκτείνεται σε συνολική μήκος κρηπιδωτού 2.150 μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός κρηπιδωτού βαθιάς θαλάσσης με βάθος 18 μέτρων, ικανού να φιλοξενεί ταυτόχρονα έως πέντε υπερμεγέθει πλοία εμπορευματοκιβωτίων.
Σε απάντηση της αυξανόμενης ζήτησης για ευπαθή φορτία, η χωρητικότητα του τερματικού για reefers έχει επίσης επεκταθεί από 1.200 σε 2.340. Επιπλέον, η DP World ανέπτυξε μία εγκατάσταση για την επιθεώρηση έως 75 reefers ταυτόχρονα – τη μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση κεντρικής λιμενικής διαχείρισης στη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τη στρατηγική καθαρής ενέργειας της DP World, ο νέος τερματικός σταθμός διαθέτει αυτοματοποιημένους και ηλεκτροκίνητους γερανούς. Ο φορέας δήλωσε ότι στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 στον τερματικό σταθμό κατά 50%, τα επόμενα πέντε χρόνια. Άλλες προγραμματισμένες ενέργειες περιλαμβάνουν πλωτές ηλιακές πλατφόρμες, ηλεκτροκίνητα φορτηγά και συστήματα ανακύκλωσης νερού.
Η DP World δραστηριοποιείται στο λιμάνι της Τζέντα από το 1999. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η πρώτη σύμβαση για τον φορέα εκτός της βάσης του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με την Τζέντα να είναι κρίσιμος σύνδεσμος για το διεθνές εμπόριο της Σαουδικής Αραβίας, η DP World επενδύει περαιτέρω σε ένα μεγάλο λογιστικό πάρκο, που βρίσκεται δίπλα στο Νότιο Τερματικό Εμπορευματοκιβωτίων. Το Λογιστικό Πάρκο Τζέντας, έκτασης 415.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εγκατάσταση αυτού του είδους στη Σαουδική Αραβία. Θα προσφέρει υπηρεσίες αποθήκευσης, διανομής και προώθησης φορτίου, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της Τζέντας ως κεντρικού εμπορικού κόμβου που συνδέει την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη. Η κατασκευή της εγκατάστασης άρχισε πέρσι τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2026.