Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η Τουρκία εντόπισε μία ακόμη παρασυρόμενη ναυτική νάρκη ανατολικά του Βοσπόρου

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εντόπισαν και εξουδετέρωσαν άλλη μια παρασυρόμενη ναυτική νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα, την Τρίτη που παρουσιάζεται στα τουρκικά ύδατα και την τέταρτη στην περιοχή από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Την Τετάρτη, μια ομάδα καταδύσεων Υποβρύχιας Άμυνας (SAS) διατάχθηκε να μεταβεί στο σημείο για να εξουδετερώσει τη νάρκη και πυροδοτήθηκε με επιτυχία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας εντόπισε τη νάρκη στα ανοικτά των ακτών του Κέφκεν, μιας πόλης περίπου 50 ν.μ. ανατολικά της εισόδου της Μαύρης Θάλασσας στον Βόσπορο.

Οι τρεις προηγούμενες νάρκες βρέθηκαν στη νοτιοδυτική γωνία της Μαύρης Θάλασσας. Στις 28 Μαρτίου, το ρουμανικό ναρκαλιευτικό αντιναύαρχος Constantin Balescu, εξουδετέρωσε μια πλωτή ναυτική νάρκη περίπου 40 ναυτικά μίλια έξω από το Capu Midia, μια ρουμανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην Constanta. Την ίδια μέρα, ομάδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρήκε και εξουδετέρωσε μια νάρκη κοντά στην Igneada, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Στις 26 Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις βρήκαν και εξουδετέρωσαν μια άλλη νάρκη «παλαιού τύπου» κοντά στην πολυσύχναστη είσοδο του Βοσπόρου, όπου η εμπορική κίνηση προσεγγίζει τα 40.000 πλοία ετησίως.

Για να μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος, η Τουρκία έχει αναπτύξει επιπλέον περιπολικά σκάφη και αεροσκάφη, για να παρακολουθεί τις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα και έχει απαγορεύσει προσωρινά το ψάρεμα τη νύχτα στην περιοχή. Συνιστάται στα εμπορικά πλοία να παρακολουθούν προσεκτικά τις νάρκες ανά πάσα στιγμή, κατά την πλοήγηση στην περιοχή.

Η Ρωσία κατηγόρησε τα παρασυρόμενα πυρομαχικά σε αποτυχημένα καλώδια πρόσδεσης ναρκών σε άμυνες λιμανιών και παραλιών, που τοποθετήθηκαν από την Ουκρανία. Εν αναμονή μιας αμφίβιας επίθεσης, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βάλει ναρκοθετημένες νάρκες στην περιοχή της Οδησσού και του Μικολάιβ. Ωστόσο, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι παρασυρόμενες νάρκες λύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να διαταραχθεί η ναυτιλία και να δυσφημιστεί ο ουκρανικός στρατός. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι οι νάρκες είναι «σχεδόν σίγουρα» το αποτέλεσμα της ρωσικής ναυτικής δραστηριότητας.

Προς το παρόν, η Κοινή Πολεμική Επιτροπή του Lloyd’s δεν έχει ακόμη επεκτείνει την καθορισμένη περιοχή κινδύνου της Μαύρης Θάλασσας, για να καλύψει τις περιοχές όπου βρέθηκαν πρόσφατα νάρκες. Σε ανακοίνωσή της στις 31 Μαρτίου, ανέφερε ότι τα πυρομαχικά που βρέθηκαν μέχρι στιγμής ήταν «φαινομενικά μη πλήρως οπλισμένα, καθώς τα καπάκια δεν ήταν εκτεθειμένα». Στο εξής, εάν ανακαλυφθούν μεγάλοι αριθμοί ναρκών, που υπερβαίνουν την ικανότητα κυνηγιού ναρκοπεδίων των δυνάμεων των παράκτιων κρατών, η επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες για επανεκτίμηση των καταγεγραμμένων περιοχών στη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X