Κάθε χρόνο, στις 21 Νοεμβρίου, γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, μια ημέρα αφιερωμένη στη συνειδητοποίηση της σημασίας της αλιείας και της ανάγκης για βιωσιμότητά των θαλασσών. Η αλιεία δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα, αλλά και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κληρονομιάς, ειδικά για χώρες όπως η Κύπρος, όπου η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής.
Η ημέρα αυτή μας καλεί να αναλογιστούμε τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπεραλίευση και τις παράνομες πρακτικές που ανατρέπουν την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν επιφέρει σοβαρές προκλήσεις στους θαλάσσιους πόρους μας και η ανάγκη για προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της μεσογείου, κρίνεται ως επιτακτική.
Στην Κύπρο, η αλιεία συνεχίζει να έχει σημαντική κοινωνικοοικονομική αξία, ιδιαίτερα για τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτή. Παρά τη μικρή της κλίμακα, η αλιευτική δραστηριότητα προσφέρει θέσεις εργασίας και ποιοτικά θαλάσσια προϊόντα στους καταναλωτές, διατηρώντας ζωντανές παραδόσεις και προάγοντας τη διατροφική ασφάλεια.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών ενεργεί προς την θέσπιση και εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών για τη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, προωθώντας τη βιωσιμότητα του τομέα και την προστασία των θαλάσσιων πόρων.
Ωστόσο, η ευθύνη αυτής της προσπάθειας βαρύνει όλους μας. Κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, είτε με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.Οι σημερινές δράσεις, θα καθορίσουν το μέλλον της θάλασσας και των επόμενων γενιών.