Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για τον ωκεανό είναι γεγονός

Οι ηγέτες 40 διαφορετικών κρατών πρόκειται να αναλάβουν «φιλόδοξες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις» για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλίας και τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στην πρώτη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου αφιερωμένη στον ωκεανό.

Η σύνοδος κορυφής One Ocean, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9/2/22 στο γαλλικό λιμάνι της Βρέστης, έχει στόχο να εξασφαλίσει μία άνευ προηγουμένου διεθνή πολιτική δέσμευση για ένα ευρύ φάσμα πιεστικών ναυτιλιακών ζητημάτων, σύμφωνα με τον  επικεφαλής διοργανωτή της, Olivier Poivre d’Arvor.

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής, η οποία συγκλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, που προεδρεύει αυτό το διάστημα της ΕΕ, θα επικεντρωθεί επίσης στις προσπάθειες για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της ανοιχτής θάλασσας και στον συντονισμό της διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Ο Poivre d’Arvor, πρεσβευτής της Γαλλίας για τον βόρειο και τον νότιο πόλο και τα θαλάσσια ζητήματα, σημείωσε ότι ο ωκεανός καλύπτει περισσότερο από το 70% της επιφάνειας της Γης, είναι ζωτικής σημασίας ρυθμιστής του κλίματος, πλούσιος σε πόρους, κλειδί για το εμπόριο και ουσιαστικός σύνδεσμος μεταξύ των εθνών .

Παρά το ότι είναι ένας τόσο σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση ενός βιώσιμου πλανητικού συστήματος, αφήνεται στην άκρη σε μεγάλες συνόδους κορυφής και τώρα απειλείται σοβαρά από μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών πιέσεων

Ο Poivre d’Arvor, ένας δεινός ναυτικός που δημοσίευσε πρόσφατα το Voyage en Mers Françaises (Ταξίδια στις θάλασσες της Γαλλίας), είπε ότι η Γαλλία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με αποκλειστικές οικονομικές ζώνες συνολικής έκτασης άνω των 11 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Poivre d’Arvor είπε ότι περισσότερες από 55 χώρες θα εκπροσωπηθούν στο λιμάνι της Βρετάνης, με 18 ή 19 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως και περίπου στον ίδιο αριθμό θα συμμετέχουν μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο ή στέλνοντας ηχογραφημένα μηνύματα.

Η σύνοδος κορυφής θα συγκεντρώσει επίσης μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk, η CMA CGM και η Hapag-Lloyd, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 55% των θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο, καθώς και κορυφαίους επιστήμονες, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και διεθνείς φορείς. .

Όσοι συμμετέχουν, φτάνουν στη σύνοδο με δεσμεύσεις, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώσει δεσμεύσεις σε όλη την ΕΕ.

Οι δύο πρώτες ημέρες της συνόδου είναι αφιερωμένες σε 30 δημόσια εργαστήρια και φόρουμ σε θέματα όπως η θαλάσσια επιστήμη, η Μεσόγειος, η βιώσιμη ναυτιλία, τα πράσινα λιμάνια και οι πόλεις που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, στα οποία συμμετέχουν περίπου 300 ερευνητές, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X