Νέα

  • Μη κατηγοριοποιημένο

Η πρωτεύουσα που βυθίζεται στη θάλασσα

Είναι μία πόλη, στην οποία παρατηρείται συμφόρηση λόγω υπερπληθυσμού. H επιρρεπής στους σεισμούς πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, βυθίζεται με γρήγορους ρυθμούς  στη Θάλασσα της Ιάβας. Τώρα η κυβέρνηση της χώρας, μεταφέρει την πρωτεύουσα της, στο νησί Βόρνεο.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντότο οραματίζεται την κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας ως πανάκεια για τα προβλήματα που μαστίζουν την Τζακάρτα, μειώνοντας τον πληθυσμό της, επιτρέποντας παράλληλα στη χώρα να ξεκινήσει από την αρχή με μια «βιώσιμη πόλη» που έχει καλές δημόσιες συγκοινωνίες, είναι ενσωματωμένη στο φυσικό της περιβάλλον και βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν είναι επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές.

Η κατασκευή της νέας πρωτεύουσας δεν είναι απλώς μια φυσική μετακίνηση των κυβερνητικών γραφείων, κατά τον Γουιντότο, καθώς κύριος στόχος είναι να χτιστεί μια έξυπνη νέα πόλη, που να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι σκεπτικιστές ανησυχούν, ωστόσο, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βύθισης μιας τεράστιας πόλης με έκταση 990 τετραγωνικά μίλια και μετακίνηση στην επαρχία του ανατολικού Καλιμαντάν – Βόρνεο, η οποία φιλοξενεί ουρακοτάγκους, λεοπαρδάλεις και μια μεγάλη ποικιλία άλλων άγριων ζώων. Για το έργο  δαπανώνται 34 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη της νέας πρωτεύουσας δείχνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία βασικά προβλήματα, που βλέπουν στην απειλή για τα υδάτινα συστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα και απειλές ρύπανσης και πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς.

Το σχέδιο του προέδρου της χώρας,  που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2019 για την ίδρυση της πόλης Νουσαντάρα —ένας παλιός όρος της Ιάβας που σημαίνει «αρχιπέλαγος»— θα συνεπάγει την κατασκευή κυβερνητικών κτιρίων και κατοικιών από την αρχή. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι να μετεγκατασταθούν στην πόλη, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα,

Η Ινδονησία είναι ένα έθνος του αρχιπελάγους με περισσότερα από 17.000 νησιά, αλλά επί του παρόντος το 54% των άνω των 270 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας ζει στην Ιάβα, το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της χώρας, όπου βρίσκεται η Τζακάρτα.

Η Τζακάρτα φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους και τον τριπλάσιο αριθμό στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

Έχει περιγραφεί ως η πιο γρήγορα βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο και με τον σημερινό ρυθμό, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο της, θα μπορούσε να βυθιστεί μέχρι το 2050. Η κύρια αιτία είναι η ανεξέλεγκτη εξόρυξη υπόγειων υδάτων, αλλά έχει επιδεινωθεί από την άνοδος της Θάλασσας της Ιάβας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πέρα από αυτό, ο αέρας και τα υπόγεια ύδατά της είναι πολύ μολυσμένα, πλημμυρίζει τακτικά και οι δρόμοι της είναι τόσο βουλωμένοι που υπολογίζεται ότι η συμφόρηση κοστίζει στην οικονομία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην κατασκευή μιας στοχευμένης πρωτεύουσας, η Ινδονησία θα ακολουθήσει μια πορεία που είχαν άλλοι στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, της Βραζιλίας και της Μιανμάρ.

Οι κρατικοί πόροι θα πληρώσουν το 19% του έργου, με το υπόλοιπο να προέρχεται από τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και επιχειρηματικών φορέων και από άμεσες επενδύσεις κρατικών εταιρειών και ιδιωτικού τομέα.

Η όλη διαδικασία μετεγκατάστασης έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2045.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X