Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Πανδημία απειλεί μισό εκατομμύριο καρχαρίες, για τη μαζική παραγωγή εμβολίου

Μία ομάδα προστασίας καρχαριών, υποστηρίζει πως η παραγωγή του εμβολίου COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο περίπου 500.000 καρχαριών σε ολόκληρο τον κόσμο!

Οι «Shark Allies», μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Καλιφόρνια των HΠΑ που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των καρχαριών, προειδοποιούν ότι η εμπορική παραγωγή ενός εμβολίου με ανοσοενισχυτικό θα μπορούσε να εξαλείψει εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες λόγω ενός συστατικού που βρίσκεται κυρίως στα συκώτια των θαλάσσιων πλασμάτων. Το ανοσοενισχυτικό είναι μια ουσία που προστίθεται στα εμβόλια για να προκαλέσει πιο ισχυρή ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό. 

Υπάρχουν πολλών ειδών ανοσοενισχυτικά για διαφορετικά εμβόλια, αλλά κάποια εμβόλια, όπως για στελέχη της γρίπης παρασκευάζονται με τη χρήση λαδιού σκουαλενίου, μιας φυσικής ουσίας που βρίσκεται στα συκώτια καρχαριών, καθώς και σε ανθρώπους, αλλά και σε αρκετά ζώα.

Οι καρχαρίες είναι η κυρίαρχη πηγή σκουαλενίου για εμπορική και ιατρική χρήση. Ένα από τα πιο συνηθισμένα ανοσοενισχυτικά που παρασκευάζονται με τη χρήση σκουαλενίου από το συκώτι καρχαρία είναι το MF59, το οποίο είναι κύριο συστατικό σε εμβόλια γρίπης όπως το «Fluad».Τουλάχιστον μια από τις εταιρίες που επιθυμεί να παράγει εμβόλια για τον COVID-19 δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ανοσοενισχυτικά. Η φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι σκοπεύει να παράξει 1 δισεκατομμύριο δόσεις του «ανοσοενισχυτικού εμβολίου κατά της COVID-19» το 2021 για αρκετές συνεργασίες εμβολίων στις οποίες συμμετέχουν. Η GSK έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το AS03, ένα ανοσοενισχυτικό που παράγεται με κύριο συστατικό το σκουαλένιο από τους καρχαρίες.

Φυτικές λύσεις, προς εξαφάνιση είδη καρχαριών

Ο «Shark Allies» εκτιμούν ότι περισσότεροι από 21.000 καρχαρίες θα πρέπει να θανατωθούν ώστε να προμηθεύσουν αρκετό ανοσοενισχυτικό εμβόλιο, μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες! Οι  «Shark Allies» έχουν ήδη ξεκινήσει μια «σταυροφορία» με την οποία ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρίες να εξετάσουν κι άλλες επιλογές για την κατασκευή εμβολίων. Η προσπάθειά τους αυτή βρίσκει ανταπόκριση από το κοινό, αφού μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 10.000 υπογραφές συμπαράστασης.

Η ομάδα προστασίας του καρχαρία τόνισε στον διαδικτυακό ιστότοπό τους ότι δεν προσπαθούν να επιβραδύνουν την παραγωγή εμβολίων, αλλά ζητούν απλώς από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν φυτικό σκουαλένιο κι όχι ζωικό. «Η παραγωγή σκουαλενίου από καρχαρία πρέπει να βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό άγριων ζώων», αναφέρει η ανάρτηση. «Τα περισσότερα είδη καρχαρία βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα πληθυσμού και δεν θα αντέξουν σε μια πιθανή αύξηση της ζήτησης για ποσότητα εμβολίων, που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X