Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ουκρανία προγραμματίζει δωρεά 60 φορτίων σιτηρών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας οργανώνει μια πρωτοβουλία για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον πληθωρισμό στο κόστος των τροφίμων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Το σχέδιο «Σιτηρά από την Ουκρανία» θα περιλαμβάνει δωρητές από πλουσιότερες χώρες εισαγωγής γεωργικών προϊόντων, οι οποίες θα πληρώνουν για επιπλέον σιτηρά, που θα αποστέλλονται σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η χρηματοδότηση θα έχει προτεραιότητα για εξαγωγές από μικρομεσαίους ουκρανούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.

Η οικονομία της Ουκρανίας μπορεί να έχει καταρρεύσει, ένεκα της ρωσικής εισβολής, αλλά εξακολουθεί να είναι βασικός εξαγωγέας τροφίμων και θέλει να δείξει ότι δίνει προτεραιότητα στον εφοδιασμό των πελατών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Έξι χώρες του ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει δωρεές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία. Ο στόχος είναι να σταλούν 60 πλοία με αρκετή τροφή για να «σώσουν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα», σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η ΕΕ έχει επίσης δωρίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει τη λειτουργία των «Λωρίδων Αλληλεγγύης», την προσπάθεια μεταφοράς των γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας μέσω της ευρωπαϊκής επικράτειας. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ουκρανοί παραγωγοί έχουν νέα διασυνοριακή πρόσβαση στο Gdynia, το Gdansk και άλλα λιμάνια φόρτωσης μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X