Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξε σπάνιο ρωσικό υπερπλοίο

Ένα από τα πιο σπάνια ρωσικά πλοία στον κόσμο ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε μετά από επίθεση η  Ουκρανία. Πρόκειται για το πυραυλικό σκάφος κλάσης Bora, ένα από τα δύο πλοία επιφανείας του ρωσικού Ναυτικού, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 12.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την πυραυλική επίθεση στο ναυπηγείο της Σεβαστούπολης που κατέστρεψε δύο σκάφη την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαίωσε μια απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίθεση με drone ήταν ανεπιτυχής, αλλά ουκρανικές αμυντικές πηγές ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία (και στη Δύση) ότι ένα από τα drones έφτασε στον στόχο του – το Samum, ένα πυραυλικό σκάφος με ταχύτητα παράκτιου Πολεμικό πλοίο και  οπλισμό ενός αντιτορπιλικού.

Μια φωτογραφία από το Samum, την ώρα που εισέρχεται ξανά στη Σεβαστούπολη υπό ρυμούλκηση κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται να δείχνει το σκάφος κομμένο από την πρύμνη. Αυτό έχει προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να έχει υποστεί ζημιά.

Σύμφωνα ναυτικούς αναλυτές η ρυμούλκηση δεν αποτελούν ένδειξη από μόνη της, καθώς ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιεί συχνά μια συνοδεία από ρυμουλκά για πολεμικά πλοία, που κινούνται μέσα και έξω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Το Samum είναι σκάφος κατηγορίας Bora, ένα σπάνιο υβρίδιο, μεταξύ ενός hovercraft και ενός καταμαράν και ταξιδεύει με ασυνήθιστα υψηλές ταχύτητες. Αυτή η κατηγορία σκαφών είναι επίσης γνωστή ως “πλάγιου τοιχώματος” και έχει χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό αρκετών ταχύπλοων ναυτικών πλοίων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και τη Νορβηγία – συμπεριλαμβανομένων των κορβετών κλάσης Skjold της Νορβηγίας, της ταχύτερης μαχητικής στον κόσμο πλοία.

Το Σοβιετικό Ναυτικό παρήγγειλε δύο σκάφη κλάσης Bora στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο ενός περιπολικού σκάφους μήκους 200 ποδιών, Σοβιετικοί μηχανικοί τοποθέτησαν έναν συνδυασμένο αεριοστρόβιλο και πετρελαιοκινητήρα με ισχύ άνω των 60.000 ίππων, συν οκτώ υπερηχητικούς πυραύλους Moskvit. Αυτή είναι η ίδια διάταξη οπλισμού που συναντάμε σε ορισμένα αντιτορπιλικά πλήρους μεγέθους του Ρωσικού Ναυτικού, αλλά σε πολύ μικρότερη και ταχύτερη συσκευασία. 

Όπως το Ekranoplan, έτσι και το Bora-class σχεδιάστηκε ως πλατφόρμες υψηλών προδιαγραφών για άμυνα έναντι των επιφανειακών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X