Νέα

  • “SEA” YOU

Η Νεκρά Θάλασσα «αργοπεθαίνει» – Γυμνά μοντέλα, ποζάρουν για τη διάσωσή της

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, γυμνοί, με μόνο λευκή μπογιά στα κορμιά τους, πόζαραν σε μια ερημοποιημένη έκταση κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο πλαίσιο του τελευταίου εμπνευσμένου φωτογραφικού εγχειρήματος του Αμερικανού καλλιτέχνη Spencer Tunick.


Ο 54χρονος φωτογράφος επισκέφτηκε το σημείο στο νότιο Ισραήλ ως επισκέπτης του υπουργείου Τουρισμού, για να αναδείξει για τρίτη φορά τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας μέσω των γυμνών πρωταγωνιστών του. 

Ντυμμένος στα μαύρα στην οροφή ενός βαν, σε έντονη αντίθεση με το σκηνικό που ο ίδιος είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει, έδινε οδηγίες στα «λευκά» μοντέλα του μέσω ενός μεγαφώνου: «Ενώστε όλοι μαζί τα πόδια σας. Τα χέρια κάτω!»


«Για μένα το σώμα εκπροσωπεί την ομορφιά, τη ζωή και την αγάπη» εξηγεί ο Tunick που έχει στήσει δεκάδες μεγάλης κλίμακας γυμνές φωτογραφίσεις σε όλο τον κόσμο. «Από τη στιγμή που βγάζεις τα ρούχα σου, το νιώθεις ως κάτι εντελώς φυσικό. Είναι σαν να μη θες να τα ξαναφορέσεις μετά. Νομίζω πως απλώς παλέψαμε λίγο περισσότερο με τις πέτρες» ανέφερε η 26χρονη Άννα Κλέιμαν, διδακτορική φοιτήτρια που συμμετείχε στο γύρισμα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική κρίση. 

 Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, επέλεξε να εμφανίσει τα μοντέλα του «λευκά», για να θυμίσει τη βιβλική μορφή της Ιουδήθ, συζύγου του Λωτ, που μετατράπηκε σε στήλη άλατος, ανήμπορη να υπακούσει τις αγγελικές προσταγές και να μην κοιτάξει πίσω στα Σόδομα και τα Γόμορα που καταστρέφονταν. 

 Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Tunick είχε βρεθεί ξανά, με περισσότερα από 1.000 γυμνά μοντέλα, στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, το αλμυρό νερό της οποίας υποχωρεί περίπου ένα μέτρο ετησίως. 

Πέντε χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε στον τόπο της πρώτης εκείνης φωτογράφισης, τα νερά είχαν υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τους βυθίσματα και μια κρούστα άμμου. Ισραήλ και Ιορδανία έχουν εκτρέψει μεγάλο μέρος του νερού για λόγους υδροδότησης και γεωργίας ενώ η φυσική εξάτμιση του νερού, επιταχυμένη από την κλιματική αλλαγή, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. 

Πηγή: Guardian

Φωτογραφίες: Associated Press

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X