Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Η Νεκρά Θάλασσα αποκάλυψε τέσσερα Ρωμαϊκά σπαθιά 1.900 ετών

Μια κρύπτη με τέσσερα άριστα διατηρημένα ρωμαϊκά σπαθιά ανακάλυψαν Ισραηλινοί ερευνητές σε μια σπηλιά με θέα στη Νεκρά Θάλασσα.

Τρία από τα όπλα 1.900 ετών, των οποίων οι σιδερένιες λεπίδες έχουν μήκος 60-65 cm (24-26 ίντσες), βρίσκονταν ακόμα σε ξύλινες θηλιές.

Tα ευρήματα εντοπίστηκαν σε μία σχεδόν απρόσιτη χαραμάδα, από μια ομάδα που φωτογράφιζε μια αρχαία επιγραφή σε σταλακτίτη.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα ξίφη έκρυψαν εκεί Ιουδαίοι επαναστάτες, αφού κατασχέθηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό ως λάφυρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, το ξηρό κλίμα της ερήμου γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα επέτρεψε τη διατήρηση αντικειμένων που δεν θα διατηρούνταν αλλού στο Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια μοναδική χρονοκάψουλα, όπου θραύσματα κυλίνδρων, νομίσματα από την Εβραϊκή Εξέγερση, δερμάτινα σανδάλια και τώρα ακόμη και σπαθιά στα θηκάρια τους, αιχμηρά σαν να είχαν μόλις κρυφτεί σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Πριν από πενήντα χρόνια, ένας σταλακτίτης με μια ημιτελή επιγραφή με μελάνι γραμμένη στην αρχαία εβραϊκή γραφή, βρέθηκε σε μια μικρή σπηλιά ψηλά σε έναν βράχο πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, βόρεια της όασης Εν Γκεντί  στο ανατολικό Ισραήλ.

Ο αρχαιολόγος Δρ. Ασαφές Γκαγιέρ  του Πανεπιστημίου Ariel, ο γεωλόγος Μποαζ Λάνγκφορτ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και ο φωτογράφος Σαί Χαλεβί, είχαν μεταβεί  πρόσφατα στο σπήλαιο με στόχο να χρησιμοποιήσουν φωτογραφική ευρέος φάσματος για να αποκρυπτογραφήσουν μέρη της επιγραφής, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Ενώ βρισκόταν στο πάνω επίπεδο του σπηλαίου, ο Δρ Γκαγιέρ εντόπισε ένα καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό ακόντιο, σε μια στενή σχισμή. Βρήκε επίσης κατεργασμένο ξύλο σε μια κοντινή κόγχη που αποδείχτηκε ότι ήταν μέρη από τα θηκάρια των σπαθιών.

Οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη και επέστρεψαν με μια άλλη ομάδα για να πραγματοποιήσουν έρευνα σε όλες τις ρωγμές της σπηλιάς, κατά την οποία αποκαλύφθηκαν τα ξίφη.

Τα τρία ξίφη που βρίσκονταν ακόμα στα ξύλινα θηκάρια τους αναγνωρίστηκαν ως ρωμαϊκά σπαθιά, ή μακριά ξίφη, ενώ το τέταρτο, πιο κοντό όπλο αναγνωρίστηκε ως ξίφος με δαχτυλίδι.

Είχαν καλοσχηματισμένες λαβές από ξύλο ή μέταλλο.

Βρέθηκαν επίσης δερμάτινες λωρίδες και κομμάτια ξύλου και μετάλλου που τους ανήκουν.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X