Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα επένδυση της DP World ύψους 1,1 δισ. δολαρίων θα ταράξει τα νερά της Σενεγάλης

Ο γίγαντας στον τομέα των logistics, DP World, με έδρα το Ντουμπάι ξεκίνησε την κατασκευή του λιμανιού βαθέων υδάτων Ndayane στη Σενεγάλη ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης μέχρι στιγμής λιμενική επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρεία στην Αφρική.

Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης της DP World’s Africa, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη θέση της Σενεγάλης ως σημαντικό εμπορικό κόμβο και πύλη προς τη Δυτική Αφρική και τη Βορειοδυτική Αφρική.

Ως η μεγαλύτερη μεμονωμένη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία της Σενεγάλης, το Port of Ndayane θα μειώσει την πίεση στο λιμάνι του Ντακάρ, το οποίο αντιμετωπίζει συμφόρηση.

Το νέο λιμάνι θα βρίσκεται στο Ndayane, περίπου 30 μίλια από το Ντακάρ και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Blaise Diagne.

Ο πρόεδρος της χώρας, καλωσόρισε την επένδυση, χαρακτηρίζοντας τη νέα υπερσύγχρονη λιμενική υποδομή, σαν ένα μέσο που θα ενισχύσει τη θέση τους, καθιστώντας την περιοχή, ως ένα μεγάλο εμπορικό κόμβο  και πύλη στη Δυτική Αφρική.

Η κατασκευή του νέου λιμανιού έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής δύο 25ετών συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ της DP World και της κυβέρνησης της Σενεγάλης το 2020.

Το Ndayane θα είναι ένα σύγχρονο λιμάνι βαθέων υδάτων με έως και 10.000 πόδια αποβάθρας όταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2026. 

Το έργο, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να κοστίσει 837 εκατομμύρια δολάρια, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με αποβάθρα 2.750 πόδια και ενός νέου θαλάσσιου καναλιού τριών ναυτικών μιλίων που έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται δύο σκάφη 1.100 ποδιών ταυτόχρονα. Θα είναι σε θέση να χειρίζεται τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και θα αυξήσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 1,2 εκατομμύρια TEU ετησίως.

Στη φάση δύο, η οποία θα υλοποιηθεί με κόστος 290 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αναπτυχθεί μια πρόσθετη προβλήτα κοντέινερ 1.350 ποδιών.

Τα σχέδια της DP World περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη μιας οικονομικής/βιομηχανικής ζώνης δίπλα στο λιμάνι και το διεθνές αεροδρόμιο Blaise Diagne, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο κόμβο πολυτροπικών μεταφορών, εφοδιαστικής και βιομηχανίας.

«Ως ο κορυφαίος παράγοντας του παγκόσμιου εμπορίου, θα φέρουμε όλη μας την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τις δυνατότητές μας σε αυτό το λιμενικό έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της Σενεγάλης τον επόμενο αιώνα», δήλωσε ο Σουλτάν Αχμέντ Μπιν Σουλειμάν, Διευθύνων Σύμβουλος της DP World.

Η νέα επένδυση της DP World ύψους 1,1 δισ. δολαρίων θα ταράξει τα νερά της Σενεγάλης

Επί του παρόντος, η Σενεγάλη εξαρτάται από το λιμάνι του Ντακάρ για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της. Το λιμάνι χρησιμεύει επίσης ως πύλη για γειτονικά στεριανά έθνη όπως το Μάλι, το οποίο βασίζεται στο Ντακάρ για τα δύο τρίτα του εμπορίου του. Όταν ολοκληρωθεί το Ndayane, το λιμάνι του Ντακάρ θα μετατραπεί εκ νέου σε οικιστική και εμπορική προκυμαία μικτής χρήσης και τερματικό σταθμό κρουαζιέρας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X