Ερευνητές μάλλον ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη μπλε τρύπα του ωκεανού που έχει βάθος 420 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Βρίσκεται κοντά στο Μεξικό.
Η μελέτη είναι δημοσιευμένη σε επιστημονικό ιστότοπο και μιλά για τη γεωμετρία της μπλε τρύπας και το τι ακριβώς θα σημαίνει για μελλοντικές έρευνες όσον αφορά την υποθαλάσσια ζωή και για το πως δημιουργούνται οι μπλε τρύπες.
Αυτές οι «γαλάζιες τρύπες» είναι στην πραγματικότητα θαλάσσιες σπηλιές, οι οποίες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν και σμιλεύτηκαν επί χιλιάδες χρόνια από την απορροή των παγετώνων.
Μετρώντας συνήθως εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, αποτελούν μια συναρπαστική μελέτη και μέχρι στιγμής, πολλοί δύτες και θαλάσσιοι εξερευνητές έχουν αποτύχει να φτάσουν στον πυθμένα για να δουν τι συμβαίνει στη βάση τους.
Το περιορισμένο οξυγόνο μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για όσους επιθυμούν να καταδυθούν και να δουν τι υπάρχει μέσα σε αυτές ενώ σε ορισμένες μπορεί να υπάρχει το αέριο υδρόθειο, καθιστώντας τοξική την κατάδυση χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.
H γεωμετρία της μπλε τρύπας είχε υπολογιστεί λάθος αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο υπολογίστηκε ότι ήταν ακόμη βαθύτερη και εκτεινόταν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος. Οι προηγούμενες λανθασμένες μετρήσεις θεωρούνταν ότι οφείλονταν σε περιορισμούς της τεχνολογίας των ηχητικών κυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Αλλά και πάλι η νεότερη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να φθάσει τα 1.640 πόδια αν και σταμάτησε στα 1.380 πόδια. Ούτε και τώρα γνωρίζουμε τελικά αν άγγιξε τον πυθμένα.