Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Η Μαρία Λαδόμματου μας καλεί στις θαλασσογραφίες της

Έκθεση με τίτλο “Στιγμές στη Θάλασσα”, φιλοξενεί το Σάββατο 22 Μαϊου, το Art Studio 55 στη Λεμεσό, με έργα της ζωγράφου Μαρίας Λαδόμματου, η οποία μοιράζεται τις σκέψεις και ένα δείγμα από τα έργα της με τους αναγνώστες του www.enalios.com.cy. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Που μας ταξιδεύει η έκθεση “Στιγμές από τη Θάλασσα”;

 Η έκθεση αυτή μας ταξιδεύει σε σκηνές και ιστορίες που έχω δημιουργήσει με επίκεντρο τη θάλασσα, τα λιμάνια και τα πλοία που επισκέπτονται το νησί, εμπορικά, επιβατικά ή πολεμικά. Η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα, μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω τόσο με την φαντασία μου όσο και έμπρακτα σε παραλίες. Μέσα από αυτή τη “φουρτούνα” που έπληξε την ζωή μας, επέλεξα να επικεντρωθώ στην ηρεμία και την εφορία χρησιμοποιώντας ζωντανά χρώματα και δημιουργώντας “στιγμές” οι οποίες μεταδίδουν ένα θετικό μήνυμα στο θεατή.

Είναι το υγρό στοιχείο που μας περιβάλλει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης;

Διαχρονικά, παρατηρούσα και ζωγράφιζα έργα με θέμα το νερό και τη θάλασσα η οποία αποτελεί για εμένα ανεξίτηλη πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Είχα την τύχη να μεγαλώσω κοντά στη θάλασσα και να έρθω σε επαφή τόσο με της ναυτικές παραδόσεις όσο και με της σύγχρονες προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει η Κύπρος σε σχέση με το ζωτικό αυτό οικονομικό τομέα, ο οποίος αποτελεί δώρο το οποίο ο Θεός μας χάρισε απλόχερα.

Πως αισθάνεται ένας ζωγράφος, την ώρα που αποτυπώνει με πινέλο και χρώματα, το κύμα, την κίνηση του νερού, την εναλλαγή χρωμάτων;

Η απόλυτη ελευθερία έκφρασης να χρησιμοποιήσω τα χρώματα και να επιλέξω την ατμόσφαιρα που με εμπνέει την στιγμή που δημιουργώ, μου προσφέρει εφορία, χαρά ακόμα και δέος, παρακολουθώντας ένα κενό καμβά να παίρνει ζωή, δημιουργώντας μια στιγμή ανεπανάληπτη.

Είναι η θάλασσα στο επίκεντρο της δημιουργικότητας σου;

Η θάλασσα, όπως προανέφερα αποτελεί για εμένα πηγή έμπνευσης. Από την αρχή της καλλιτεχνικής μου πορείας δημιουργούσα θαλασσογραφίες οι οποίες αποτελούσαν εκθέματα προηγούμενων εκθέσεων. Οι εναλλαγές των χρωμάτων και η αντανάκλαση της θάλασσας και του ουρανού μου έδωσε την ελευθερία να επαναφέρω δικές μου προσωπικές στιγμές και αναμνήσεις αλλά και να δημιουργήσω δικές μου σκηνές και ιστορίες. Η ανάπλαση των λιμανιών μας με σύγχρονες εγκαταστάσεις, τροφοδότησε το πάθος μου για απεικόνιση βιομηχανικών σκηνών όπως για παράδειγμα οι γερανογέφυρες στο λιμάνι που παρουσιάζονται στα έργα μου που θα εκτεθούν.

Αν σου ζητούσα να ξεχωριζες μια από τις θαλασσογραφίες σου, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Όπως μια μητέρα αγαπά εξίσου όλα της τα παιδιά, έτσι και εγώ δεν μπορώ να προτιμήσω κάποιο έργο μου έναντι κάποιου άλλου. Το κάθε μου έργο έχει την δική του διαφορετικότητα και τη δική του σημασία για εμένα. Προσπάθεια μου είναι διαχρονικά μέσα από τα έργα μου να παρουσιάσω κάποια χρονική στιγμή και κάθε πίνακας μου να έχει τη δική του ιστορία. Ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τον πίνακα που παρουσιάζει την είσοδο της φρεγάδας του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού Φ/Γ Ναβαρίνο κατά την είσοδο του στο λιμάνι της Λεμεσού για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τι είναι για σένα η θάλασσα;

Η θάλασσα εκτός από πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης επηρεάζει και άλλες πτυχές της προσωπικής μου ζωής.  Αποτελεί αέναο καταφύγιο ηρεμίας, ξεκούρασης και αυτοσυγκέντρωσης. Η μεγαλοπρέπεια και απεραντοσύνη της μου προσφέρουν την αίσθηση της ελευθερίας, της δύναμης και της θετικότητας.

Ποια σχόλια εισπράττεις από τους επισκέπτες μιας γκαλερί, όταν αντικρίζουν τα έργα σου;

Είναι γεγονός ότι πάντοτε παρατηρώ τις αντιδράσεις των επισκεπτών στις εκθέσεις μου. Είναι αναμενόμενο όταν εκθέτω δημόσια να εισπράττω ποικίλες αντιδράσεις και τα έργα μου να αγγίζουν διαφορετικές ψυχικές χορδές ανάλογα με τον θεατή. Έχω παρατηρήσει θεατές να εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα βλέποντας το ίδιο έργο. Και αυτό γιατί ο κάθε ένας ξεχωριστά στην προσπάθεια να ερμηνεύσει το έργο, ταυτιζότανε μαζί του και το συνέδεε με της προσωπικές του εμπειρίες, αναμνήσεις και βιώματα.

Πίσω από κάθε καμβά,είναι μια ιστορία; περίγραψε μας μια.

Όπως είπα και προηγουμένως όλα μου τα έργα κρύβουν μία ιστορία. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί πίνακας μου που απεικονίζει το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Το γλυπτό άγαλμα, είναι εκτεθειμένο στο μουσείο του Λούβρου και θεωρείται ότι είναι ένα από τα αριστουργήματα της Ελληνικής τέχνης. Είναι το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο άγαλμα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, λίγοι γνωρίζουν την σύνδεση του με την ναυτική παράδοση. Η θεά Νίκη παρουσιάζεται με τη μορφή μίας φτερωτής γυναίκας η οποία κατέβηκε από τον ουρανό, για να αναγγείλει τη νίκη στο στόλο που κέρδισε τη μάχη. Αναπαριστάνεται η στιγμή ακριβός της προσγείωσης της θεάς στην πλώρη του πλοίου, ενάντια στο δυνατό άνεμο που κάνει τα ενδύματα της να κυματίζουν. Σύμφωνα με πηγές, το γλυπτό ήταν αφιέρωμα του Μακεδόνα στρατηγού Δημήτριου του Πολιορκητή έπειτα από μία νικηφόρα ναυμαχία στην Κύπρο.

Ποια είναι η Μαρία Λαδόμματου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία με καταγωγή από την Μόρφου αλλά μεγάλωσε στη Λεμεσό μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Σπούδασε στης ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης όπου απέκτησα το Bachelor of fine arts with honors. Κατά την αποφοίτηση της βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο ως η καλύτερη ζωγράφος ελαιογραφιών. Ακολούθησε την καριέρα της επαγγελματία ζωγράφου. Έλαβε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α. όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλεία της. Έργα της κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη Κύπρου, τη δημοτική πινακοθήκη της Λεμεσού και άλλων δημόσιων κτιρίων. Αρκετά έργα της έχουν αγοραστεί από Κύπριους και ξένους συλλέκτες.

Εnalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X