Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Η λίμνη με τα πολλά ναυάγια – Εντόπισαν σκούνα 130 ετών

Το ναυάγιο μίας χαμένης σκούνας – φορτηγίδας (είδος ιστιοφόρου) που έπεσε σε λίμνη πριν από 130 χρόνια, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Great Lakes Shipwreck Historical Society.

Πρόκειται για το ναυάγιο του Atlanta, το οποίο είχε χαθεί στη λίμνη Superior.

Το Atlanta βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Άνω Χερσονήσου του Μίσιγκαν στις 3 Μαΐου 1891. Ήταν υπό ρυμούλκηση πίσω από το ατμόπλοιο Wilhelm σε ένα ταξίδι με προορισμό τα δυτικά, φορτωμένο με κάρβουνο.

Ο καιρός χειροτέρεψε καθώς πέρασαν από το Deer Park του Μίσιγκαν και το Wilhelm επέλεξε να αντιστρέψει την πορεία του για να επιστρέψει σε μια προστατευμένη τοποθεσία. Ωστόσο, το σχοινί ρυμούλκησης έσπασε, αφήνοντας το σκαρί παρασυρμένο. Το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό και παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες να το σώσουν, κατέβηκε στον πάτο. Το πλήρωμά του εγκατέλειψε το πλοίο σε μια σωσίβια λέμβο, η οποία ανατράπηκε κοντά στην ακτή, κοστίζοντας τις ζωές σε πέντε από τα εφτά μέλη του πληρώματος.

Το ναυάγιο είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση. Ακουμπάει σε περίπου 650 πόδια νερό σε ένα μαλακό πάτο και τα επίχρυσα γράμματα στο όνομά του είναι ακόμα άθικτα.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ιστορικής έρευνας, τεχνολογίας και ομαδικής εργασίας, οι ιστορικοί στο GLSHS χαρτογράφησαν περισσότερα από 2.500 μίλια της λίμνης Superior όπου αναφέρθηκε ότι χάθηκαν πλοία, χρησιμοποιώντας σόναρ sidescan για την αξιολόγηση υποσχόμενων περιοχών. Η τοποθεσία του Atlanta εντοπίστηκε πέρυσι και αργότερα επιβεβαιώθηκε με κατάδυση ROV.

Τα πλάνα ROV δείχνουν ότι τα τρία κατάρτια του σκάφους αγνοούνται, όπως ανέφεραν τα επιζώντα μέλη του πληρώματος. Μεγάλο μέρος του αρχικού εξοπλισμού του σκάφους είναι εύκολα ορατό, συμπεριλαμβανομένης μιας αντλίας νερού και εξαρτημάτων από την κεφαλή.

Το ναυάγιο είναι πολύ βαθύ για να το φτάσει ο μέσος δύτης, αποτρέποντας την πιθανότητα ενόχλησης, και το βαθύ, κρύο περιβάλλον του γλυκού νερού το έχει διατηρήσει καλά – όπως πολλά άλλα ναυάγια στις Μεγάλες Λίμνες. Συνολικά, πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 6.000 ναυάγια στα απέραντα νερά των Μεγάλων Λιμνών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550 – τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη – στον πυθμένα της λίμνης Superior.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X