Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η κρίση στο Yiantian εξελίσσεται σε χειρότερη από εκείνη του Σουέζ – 97 πλοία σε αναμονή

Πραγματικότητα φαίνεται να γίνονται οι φόβοι που είχαν διατυπώσει αναλυτές της εφοδιαστικής για εξάπλωση της κρίσης που ξεκίνησε από το λιμάνι Yantian σε άλλα Κινεζικά λιμάνια και συνακόλουθα στην εφοδιαστική.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το κινεζικό λιμάνι Yantian λόγω των κρουσμάτων Covid-19 που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή, σε σημείο μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ισχυρότατο πλήγμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, μεγαλύτερο μάλιστα από αυτό που προκάλεσε το Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο.

Τα εφιαλτικά σενάρια για μία νέα κρίση στις γραμμές Ασίας- Ευρώπης και Ασίας- ΗΠΑ εδράζουν σε μία σειρά στοιχεία που δεν επιδέχονται πλέον αμφισβήτησης. Στοιχεία της Lloyd’s List κάνουν λόγο για μισό εκατομμύριο teu χωρητικότητας να περιμένουν αγκυροβολημένα στα κύρια αγκυροβόλια της νότιας Κίνας γύρω από το Χονγκ Κονγκ και με τον αριθμό των πλοίων σε αρόδο αναμονή να ανεβαίνουν από τα 15 στα τέλη Μαΐου σε 97 τώρα.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες εμπορευματοκιβωτίων έχουν ξεκινήσει αλλαγές στις προσεγγίσεις σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους χρόνους αναμονής χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται προς ώρας καλυτέρευση των συνθηκών στις εξυπηρετήσεις των πλοίων και από τα γειτονικά στο Yantian λιμάνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της MAERSK ο τρέχων μέσος χρόνος αναμονής σε Shekou, Nansha, και Hong Kong είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων ημερών, ωστόσο καθώς περισσότεροι εταιρίες παρακάμπτουν το Yantian, ο αριθμός αυτός αναμονής αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν σταδιακά όλη την εφοδιαστική αλλά και θα επιδράσουν αρνητικά και στην προσπάθεια εξομάλυνσης της αγοράς όσον αφορά στην εξεύρεση κενών εμπορευματοκιβωτίων η οποία είχε αρχίσει να αποδίδει το τελευταίο διάστημα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X