Η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την έκταση και ορμή τυφώνων και πλημμυρών
Οι σούπερ κυκλώνες, γνωστοί ως τυφώνες σε κάποια μέρη του κόσμου, είναι από τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη μας.
Αν και οι ταχύτητες του ανέμου σε αυτές τις καταιγίδες μπορούν να φτάσουν τους 145 κόμβους, η μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών προέρχεται από τις πλημμύρες που προκαλούν – γνωστή ως «κύμα καταιγίδας» – όταν το θαλασσινό νερό σπρώχνεται στην ακτή. Η αλλαγή του κλίματος προβλέπεται να επιδεινώσει αυτές τις πλημμύρες, διογκώνοντας τα σύννεφα κυκλώνων με περισσότερο νερό και οδηγώντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που επιτρέπουν την περαιτέρω επιδείνωση και επέκταση των καταιγίδων στην ενδοχώρα.
Τον Μάιο του 2020, ο σούπερ κυκλώνας Αμφάν έπληξε τα σύνορα Ινδίας-Μπανγκλαντές, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους, επηρεάζοντας περισσότερους από 13 εκατομμύρια πολίτες. Ο κυκλώνας προκάλεσε επίσης καταιγίδες ύψους 2-4 μέτρων, πλημμυρίζοντας παράκτιες περιοχές στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Ενώ πάνω από τον ωκεανό, αυτή η καταιγίδα κατηγορίας πέντε – αυτή είναι η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία μιας καταιγίδας – έγινε ο ισχυρότερος κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης από το 1999, φτάνοντας σε ταχύτητες ανέμου έως και 140 κόμβους. Αν και αποδυναμώθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας δύο μετά την πτώση, παρέμεινε ο ισχυρότερος κυκλώνας που έπληξε το Δέλτα του Γάγγη από το 2007.
Ο Αμφάν είχε σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους, αφού έχασαν τη ζωή τους 120 άτομα, για τη γεωργία, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Καταστράφηκαν σπίτια και δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και βασισμένη σε έρευνα από το Μπαγκλαντές και τη Γαλλία, διερευνήθηκε πώς οι επιπτώσεις των καταιγίδων, όπως αυτές που προκαλούνται από το Amphan στους πληθυσμούς της Ινδίας και του Μπαγκλαντές ενδέχεται να αλλάξουν κάτω από διαφορετικά μελλοντικά σενάρια κλίματος και πληθυσμού .
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – η οποία σε μεγάλο βαθμό – οφείλεται στο λιώσιμο των παγετώνων και των στρωμάτων πάγου, φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη άνοδο του μελλοντικού κινδύνου από πλημμύρες κυκλώνων, καθώς επιτρέπουν στις καταιγίδες να φτάσουν περαιτέρω στην ενδοχώρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η κατανόηση και η ορθή πρόγνωση.
Η έρευνά χρησιμοποίησε κλιματικά μοντέλα από το CMIP6, το πιο πρόσφατο σε μια σειρά έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της κατανόησής μας για το κλίμα συγκρίνοντας προσομοιώσεις που παράγονται από διαφορετικές ομάδες μοντελοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Τα σενάρια της έρευνας ήταν τρία: ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών, ένα κανονικής λειτουργίας και ένα σενάριο υψηλών εκπομπών
Τα ευρήματά ήταν ξεκάθαρα. Η έκθεση σε πλημμύρες από καταιγίδες κυκλώνων είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν. Στην Ινδία, η αύξηση της έκθεσης κυμαινόταν από 50-90 τοις εκατό για το σενάριο των χαμηλότερων εκπομπών, σε μια αύξηση 250 τοις εκατό για το σενάριο υψηλότερων εκπομπών. Στο Μπαγκλαντές, βρήκαν αύξηση έκθεσης 0-20 τοις εκατό για το σενάριο χαμηλότερης εκπομπής και αύξηση 60-70 τοις εκατό για το σενάριο υψηλότερης εκπομπής. Η διαφορά στην έκθεση μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται κυρίως στη μείωση των παράκτιων πληθυσμών ως αποτέλεσμα της αστικής μετανάστευσης στην ενδοχώρα.
Αυτή η έρευνα παρέχει ακόμη περισσότερη υποστήριξη για την ταχεία και μόνιμη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.