Η Κίνα διατήρησε την ηγετική της θέση στον παγκόσμιο αγώνα για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, παρά την αναμενόμενη μείωση της ετήσιας προστιθέμενης χωρητικότητας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς από το World Forum Offshore Wind (WFO).
Η ετήσια έκθεση του WFO δείχνει ότι σχεδόν επτά γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος προστέθηκαν στην Κίνα το 2022, μια σημαντική πτώση σε σύγκριση με τα 12,7 GW νέας ισχύος που προστέθηκαν στο εθνικό δίκτυο το 2021.
Η βουτιά αποδόθηκε στη λήξη ενός ευνοϊκού κινεζικού τιμολογίου τροφοδοσίας, το οποίο το 2021 ενθάρρυνε προγραμματιστές και επενδυτές να σπεύσουν να αναθέσουν έργα πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Όσοι ολοκλήρωσαν την κατασκευή μπόρεσαν να κλειδώσουν ένα premium υπεράκτιο τιμολόγιο τροφοδοσίας αιολικής ενέργειας 0,75 – 0,85 RMB/kWh για 20 χρόνια, προστατεύοντας τους από τον ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών.
Παρά την πτώση, η Κίνα παρέμεινε ηγέτιδα στον τομέα, σε ένα έτος που προστέθηκε συνολικά 9,4 GW παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας, μια σημαντική πτώση σε σύγκριση με 15,6 GW το 2021. Η νέα ισχύς, ώθησε την παγκόσμια εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ενέργεια στα 57,6 GW , από 48,1 GW.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η Κίνα επέκτεινε τη θέση της ως η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο με 25,6 GW εγκατεστημένης ισχύος – περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο με 13,6 GW, τη Γερμανία με 8 GW και την Ολλανδία με 3 GW μαζί. Το 44 τοις εκατό της συνολικής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας παγκοσμίως είναι πλέον εγκατεστημένο στα κινεζικά ύδατα.