Αφού κατάφερε να σημειώσει μια εντυπωσιακή σειρά επιτευγμάτων στον τομέα της επιστήμης και του διαστήματος, η Ινδία ετοιμάζεται τώρα για μία ακόλμη σπουδαία αποστολή, την “Αποστολή Σαμουντραγιάν. 600” υπό την ηγεσία του Υπουργού Επιστημών της Γης, Κιρέν Ριτζίτζου.
Η Σαμουντραγιάν Ματσγιά 6000 περιλαμβάνει την αποστολή ενός υποβρυχίου που θα βυθιστεί 6 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Αυτή η τολμηρή αποστολή στοχεύει να εξερευνήσει τα μυστηριώδη βάθη της θάλασσας, ένα μέρος γεμάτο κρυμμένους θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών, τα οποία έχουν τεράστια αξία για τη μελλοντική εκμετάλλευση πόρων και την επιστημονική μελέτη.
Τι είναι η Αποστολή Σαμουντραγιάν
Η “Αποστολή Σαμουντραγιάν” είναι η πρώτη προσπάθεια της Ινδίας να εξερευνήσει υποβρυχίως. Ο κύριος στόχος της είναι η δημιουργία ενός υποβρυχίου που μπορεί να βυθιστεί σε βάθος 6000 μέτρων στον ωκεανό. Μέσα σε αυτό το υποβρύχιο μπορούν να χωρέσουν τρία άτομα. Διαθέτει επιστημονικούς αισθητήρες και εργαλεία που επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των βάθρων της θάλασσας. Η αποστολή διαθέτει επίσης εντυπωσιακή λειτουργική αντοχή 96 ωρών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και 12 ωρών σε κανονικές συνθήκες.
Το Υποβρυχίο “Ματσγιά 6000”
Το υποβρυχίο, γνωστός και ως “Ματσγιά 6000”, είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της “Αποστολής Σαμουντραγιάν.” Το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανικής Τεχνολογίας (NIOT), Τσενάι, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Επιστημών της Γης, ανέπτυξε αυτό το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV).
Το Σαμουντραγιάν Ματσγιά 6000 είναι κατασκευασμένο για να μεταφέρει επιβάτες στα χαμηλότερα σημεία του ωκεανού, όπου οι πιέσεις είναι τεράστιας ισχύος. Δύο άνθρωποι που βρίσκονται οριζόντια και ένας χειριστής αποτελούν τους επιβάτες, οι οποίοι είναι όλοι κλεισμένοι σε μια δομή από τιτάνιο για να αντέξουν την έντονη πίεση του νερού.
Στόχοι της Αποστολής Σαμουντραγιάν Ματσγιά 6000
Ο κύριος στόχος της “Αποστολής Σαμουντραγιάν” είναι να εξερευνήσει τα μυστηριώδη βάθη του ωκεανού, όπου κρύβονται πολύτιμοι ορυκτοί πόροι. Αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν υδροθερμικές καταθέσεις, καλλιγραφίτες πλούσιες σε κοβάλτιο και πολυμεταλλικά κόκκαλα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανικής Τεχνολογίας, τα πολυμεταλλικά κόκκαλα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, διότι περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως χαλκός, κοβάλτιο, νικέλιο και μαγγάνιο.
Ένα από τα κύρια στοιχεία αυτής της αποστολής είναι η επιστημονική εξερεύνηση, που αναμένεται να ανοίξει μια πόρτα σε ένα κρυμμένο κόσμο στον ωκεανό, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστήριά του και τις μορφές ζωής που υπάρχουν εκεί κάτω.