Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Η θάλασσα «ψηλώνει» με ανησυχητικό ρυθμό

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της  πέμπτης κατά σειρά έκθεσης για την κατάσταση των ωκεανών Ocean State Report που πραγματοποιεί η υπηρεσία Copernicus Marine Service για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη νέα έκθεση καταγράφεται αύξηση της στάθμης της θάλασσας 3.1 χιλιοστών ετησίως ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση αυτή θεωρείται η πληρέστερη για την κατάσταση που διαμορφώνεται με το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Στην έκθεση συμμετέχουν 150 επιστήμονες από 30 γνωστά ερευνητικά ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οργανισμούς. Αξιοποιούνται  δορυφορικές παρατηρήσεις, μετρήσεις σε διάφορες περιοχές των ωκεανών της Γης και τα αποτελέσματα πολλών προσομοιώσεων.

Εκτός από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας η έκθεση καταγράφει στοιχεία για την αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς, την απώλεια των θαλάσσιων πάγων κ.α. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα τελευταία 30 έτη η Αρκτική έχει απώλεια θαλάσσιων πάγων η συνολική έκταση των οποίων ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας.

Τα ευρήματα της νέας έκθεσης κάνει τους ειδικούς να λένε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας δεν πλέον ένα μελλοντικό πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα που ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του. Ανάμεσα στα άλλα η έκθεση αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί η θερμοκρασία αλλά και αλμυρότητα του νερού στη Μεσόγειο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X