Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Διώρυγα του Σουέζ επεκτάθηκε σημειώνοντας ρεκόρ κυκλοφορίας πλοίων 

Ένα νέο ρεκόρ υψηλότερων ημερήσιων διελεύσεις στην ιστορία του, κατέγραψε τον Αύγουστο το κανάλι του Σουέζ, ενώ η άνοδος στη κυκλοφορία συνεχίζεται παρά την πρόσφατη άνοδο στα έσοδα διελεύσεων πλοίων.

Σύμφωνα με αναφορές από την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, το νέο ρεκόρ αφορά 89 πλοία που πέρασαν από το κανάλι σε μια μόνο μέρα, υπερδιπλάσιος αριθμός από το μέσο ποσοστό διέλευσης, μόλις πριν από λίγα χρόνια. Πριν από επτά χρόνια ολοκληρώθηκε η επέκταση της διώρυγας σε αυτό που η αρχή αναφέρει ως «νέο κανάλι», με την επέκταση των λωρίδων κυκλοφορίας και τη διαίρεση ενός τμήματος της βόρειας και της νότιας λωρίδας. Η επέκταση, όπως αναφέρουν οι Άρχές δεν είχε αποκλειστικά στόχο την αύξηση της χωρητικότητας, αλλά και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας.

Το ρεκόρ των 89 πλοίων συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που διέσχιζαν το κανάλι και προς τις δύο κατευθύνσεις ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου.  Ο αριθμός των πλοίων που διέσχισαν τη διώρυγα από τα βόρεια έφτασε τα 44 πλοία καθαρής χωρητικότητας 3 εκατομμυρίων τόνων, ενώ 45 πλοία πέρασαν από τα νότια στο νέο κανάλι ναυσιπλοΐας, συνολικής καθαρής χωρητικότητας 2,2 εκατομμυρίων τόνων.

Τα μεγαλύτερα πλοία που πραγματοποίησαν τη διέλευση εκείνη την ημέρα περιελάμβαναν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων OOCL Scandinavia (220.000 τόνοι), το οποίο φέρει τη σημαία του Χονγκ Κονγκ, που ήταν επικεφαλής της νότιας συνοδείας. Ξεκίνησε από τη Σιγκαπούρη με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο που πέρασε από τη βόρεια ήταν το COSCO Shipping Pisces (202.000 τόνων) επιστρέφοντας  στη Σιγκαπούρη.

Συνολικά 23 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 23 πλοία χύδην, πέρασαν εκείνη την ημέρα από τη Διώρυγα. Άλλα πλοία που διέσχισαν το κανάλι, περιελάμβαναν 24 φορτηγά πλοία γενικής χρήσης και πολλαπλών χρήσεων καθώς, 14 πετρελαιοφόρα και τρία πλοία μεταφοράς αερίου.

Ο αντιστράτηγος Osama Rabie, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, εξήγησε ότι οι ημερήσιοι ναύλοι διέλευσης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ σημείωσαν σημαντική αύξηση μετά το άνοιγμα του νέου έργου της Διώρυγας του Σουέζ. 

Αναφέρει ότι ο μέσος ημερήσιος ρυθμός των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα αυξήθηκε από 48 πλοία πριν από το έργο της νέας διώρυγας σε 62 πλοία επί του παρόντος.

Η επέκταση συνεχίζεται με πρόσθετες επενδύσεις. Το πιο πρόσφατο έργο είναι το έργο ανάπτυξης του νότιου τομέα της διώρυγας, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Μετά την αύξηση των τελών διέλευσης για όλες τις κατηγορίες πλοίων αυτή την άνοιξη, η Διώρυγα του Σουέζ κατέγραψε τα υψηλότερα μηνιαία έσοδά της τον Ιούλιο, εκτός από την υψηλότερη μηνιαία διέλευση και την υψηλότερη καθαρή χωρητικότητα. 

Τα έσοδα έφτασαν τα 704 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά ένα τρίτο σε σχέση με την περσινή περίοδο. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X