Η άφιξη του φαινομένου «Ελ Νίνιο» θα μπορούσε να επιδεινώσει την ξηρασία καθιστώντας αναπόφευκτες τις οικονομικές επιπτώσεις με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις προειδοποίησαν οι χώρες της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
Η τελευταία περίοδος έντονης ξηρασίας στη Διώρυγα σημειώθηκε το 2019 – 2020. Αυτοί οι κύκλοι, σύμφωνα με τον διαχειριστή της Διώρυγας του Παναμά, εμφανίζονται ιστορικά, μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Αυτό που βιώνουμε τώρα, είναι ότι αυτά τα γεγονότα μειώνονται σε μία φορά κάθε τρία χρόνια.
Η κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης που διατάχθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά, ενισχύει όσα έχει δηλώσει η Διώρυγα του Παναμά σχετικά με την πραγματικότητα της έλλειψης γλυκού νερού, δήλωσαν οι χώρες της ομάδας κρατών.
Οι χώρες χαρακτηρίζουν τη φετινή ξηρασία ως «άνευ προηγουμένου» και το 2023 ήταν μέχρι στιγμής η πιο ξηρή χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1950.
«Έχουμε εφαρμόσει διαδικασίες όπως διασταυρούμενα γεμίσματα, εγκάρσια διαρροή και κλειδώματα κοντών θαλάμων στις κλειδαριές του Παναμά και αυξήσαμε τη χρήση λεκανών εξοικονόμησης νερού στις κλειδαριές Neopanamax», πρόσθεσε ο διαχειριστής της Διώρυγας.
«Επιπλέον, έχουμε ελαχιστοποιήσει τις αλλαγές κατεύθυνσης, μεταξύ των διελεύσεων με κατεύθυνση προς βορρά και νότο στις κλειδαριές Gatun, μεγιστοποιήσαμε τα διπλά κλειδώματα και έχουμε αναστείλει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων ελέγχων», είπε.
Υπό κανονικές συνθήκες, το κανάλι λειτουργεί με βύθισμα 15,24 μέτρων. Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, οι χώρες προσάρμοσαν τα όρια βύθισης για τις κλειδαριές neo-Panamax, σε βύθισμα έως 13,56 μέτρα, με περαιτέρω μείωση στα 13,4 μέτρα στις 30 Μαΐου. Οι περιορισμοί βυθίσματος μειώνουν τον όγκο του φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν τα πλοία μέσω της βασικής πλωτής οδού.
Απαιτούνται 200 μέτρα λίτρα νερού για να επιτραπεί η διέλευση ενός μόνο σκάφους κατά μήκος του καναλιού, το νερό που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τη λίμνη Γκατούν στο κέντρο της υδάτινης οδού, η οποία στεγνώνει γρήγορα.