Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Αυστραλία Ναυτιλιακή Αρχή εξέδωσε απαγορευτικό σε κυπριακό πλοίο  

Απαγορευτικό για διάστημα τριών μηνών, εξέδωσε η  Αυστραλιανή Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας (AMSA) εναντίον κυπριακής ιδιοκτησίας πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται η MSC Shipmanagement.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Αρχή, η απαγόρευση αφορούσε ζητήματα συντήρησης του πλοίου, ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός για παρόμοιο ιστορικό καταγραφής και με άλλα πλοία του Ομίλου MSC.  Ως αποτέλεσμα, τα πλοία της εταιρείας θα υποβληθούν σε αυξημένες επιθεωρήσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Η ειδοποίηση κατεύθυνσης άρνησης πρόσβασης, εκδόθηκε στο υπό σημαία Λιβερίας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Kymea II (23.639 dwt) μετά την αναχώρηση του πλοίου από το Μπρίσμπεϊν στις 27 Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το πλοίο, χωρητικότητας 1.732 TEU, είχε φτάσει στην  Αυστραλία στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από ένα ταξίδι από τη Σιγκαπούρη και το Μπαγκλαντές. Κατασκευασμένο το 2006, οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες του πλοίου είναι καταχωρισμένοι από την Equasis, από τον Απρίλιο του 2021 ως Astrum Shipping Κύπρου και βρίσκεται υπό τη διαχείριση της εταιρείας MSC.

Η επιθεώρηση της  AMSA στο MSC Kymea II, εντόπισε 21 ελλείψεις συνολικά, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τη δήλωση του οργανισμού ασφαλείας, ένα ελαττωματικό σύστημα διεύθυνσης σωσίβιας λέμβου ελεύθερης πτώσης, ελαττωματικά συστήματα πυρασφάλειας, επικίνδυνα αποθηκευμένα εύφλεκτα υλικά και πολλαπλές αλυσίδες ασφαλείας κιγκλιδωμάτων που χρησιμοποιούνται για αποτρέψει τα πλοία να πέσουν από ύψος κατά την πρόσδεση φορτίου.

Το πλοίο έχει ένα ανώμαλο ιστορικό με παρόμοια ζητήματα που εντοπίστηκαν ως ελλείψεις στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στις 30 Ιανουαρίου. Αυτά περιελάμβαναν ζητήματα με συστήματα έκτακτης ανάγκης, τη σωσίβια λέμβο και τις δομικές συνθήκες. Δεν εκδόθηκε κράτηση και τα ζητήματα ξεκαθαρίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης παρακολούθησης την επόμενη ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2022, μια επιθεώρηση στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας απαριθμεί επίσης 12 ελλείψεις, αλλά και πάλι το σκάφος μπόρεσε να τα ξεκαθαρίσει και έτσι επιτράπηκε η κυκλοφορία του.

Η AMSA αναφέρει ότι εξέδωσε την ειδοποίηση προς το MSC Kymea II μετά από μήνες κατώτερης απόδοσης από τον χειριστή του πλοίου, MSC Shipmanagement. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της AMSA, Μάικλ Ντρέικ, δήλωσε ότι το καθεστώς επιθεώρησης της υπηρεσίας έδειξε ότι η MSC δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τη σωστή συντήρηση των σκαφών της.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η AMSA κράτησε εννέα πλοία υπό τη διαχείριση της MSC τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πέντε πλοίων το 2023. Σύμφωνα με την AMSA, πολλές από αυτές τις κρατήσεις έδειξαν συστημικές πρακτικές συντήρησης, κάτω των προτύπων. Ανέφεραν ως παράδειγμα ένα άλλο σκάφος που διαχειρίζεται το MSC που επιθεωρήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, το οποίο βρέθηκε με έναν διαβρωμένο αεραγωγό δεξαμενής καυσίμου. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο προσπάθησε να κρύψει τη σοβαρότητα του ελαττώματος από τις αρχές καλύπτοντας τον σκουριασμένο σωλήνα με καμβά και ζωγραφίζοντας πάνω του», γράφει η AMSA.

Πριν εκδοθεί η απαγόρευση για αυτό το πλοίο, η AMSA στα τέλη Ιανουαρίου εξέδωσε επίσης προειδοποιητική επιστολή προς την MSC Shipmanagement σε σχέση με σοβαρές ελλείψεις. Η αυστραλιανή αρχή αναφέρει ότι όλα τα πλοία της εταιρείας είναι πλέον επιλέξιμα μετά την προειδοποίηση για επιθεώρηση κάθε τρεις μήνες, ως μέρος των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων συμμόρφωσης. Η AMSA θα επανεξετάσει την απόδοση της MSC Shipmanagement Limited μετά από 12 μήνες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X