Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ασφάλεια της θάλασσας και των πληρωμάτων στη ναυτιλία, προτεραιότητα στη στρατηγική του Ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας

Η Προστασία των θαλάσσιων συνόρων, η προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην ακτοπλοΐα, η ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες αποτελούν τους κύριους στόχους της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε στον Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, επανέλαβε τους κύριους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου του.

Προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην εμπορική ναυτιλία

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία ανέφερε ο κύριος Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η υγεία πληρωμάτων και επιβατών.

Μέτρα τα οποία αφορούσαν σε εκατομμύρια επιβάτες – μόνο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου διακινήθηκαν 2.421.858 επιβάτες.

«Ακριβώς γι’ αυτό λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Με ελέγχους κλιμακίων του Λιμενικού Σώματος και πάνω στα πλοία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αυξημένα μέτρα στα λιμάνια, ειδικά σε ημέρες και ώρες αιχμής, αλλά και με αυξημένο αριθμό ελέγχων γενικότερα. Συνολικά, τα περίπου 2000 στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ανέλαβαν τους ελέγχους, είχαν μέχρι χθες προχωρήσει σε 49.644 ελέγχους και σε 975 περιπτώσεις, που διαπιστώθηκε παράβαση, είχαν επιβληθεί πρόστιμα».

Είμαστε ικανοποιημένοι σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα κρούσμα σε μέλος πληρώματος. «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάποια περιστατικά απείθαρχων ασθενών, αντιμετωπίστηκαν με την πλήρη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είμαστε – γενικά – ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των πληρωμάτων για την τήρηση των μέτρων. Προφανώς, όμως, επιζητούμε πάντοτε το καλύτερο».

Προστασία των θαλάσσιων συνόρων

Ο υπουργός ναυτιλίας εξήρε το έργο των μελών του Λιμενικού Σώματος και χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, με πρόσθετα μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Οι μεταναστευτικές ροές ανέφερε, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019. Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα.

Μόνο τον Αύγουστο σημείωσε, αποτράπηκε η είσοδος περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X