Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα εξαφανίσει πολιτείες και χωριά

Η ραγδαία άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι καταγράφουν ότι, η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται, έχει υπερδιπλασιστεί. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), από 1,4 χιλιοστά ετησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, ανήλθε σε 3,6 χιλιοστά ετησίως από το 2006 έως το 2015

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά ότι θα αυξηθεί από 40 έως 63 εκατοστά μέχρι το 2100.

Εάν συβεί αυτό, τότε προμηνύονται καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μέχρι και 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους, θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα μέχρι το 2100, σύμφωνα με μελέτη του 2019 στο περιοδικό «Nature Communications».

Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πόλεις η και χώρες μπορεί να εξαφανιστούν, ή υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποτραπεί η καταστροφή;

«Το αν θα εξαφανιστούν πόλεις ή χώρες εξαρτάται από το αν εμείς οι άνθρωποι κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε την απειλή», δήλωσε στο Live Science ο Γκερντ Μάσελινκ, καθηγητής παράκτιας γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες που απειλούνται

Το μεγαλύτερο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται ήδη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αλλά δεν εξαφανίζεται επειδή οι Ολλανδοί χτίζουν αντιπλημμυρικά φράγματα». Οι Μαλδίβες, που αποτελούνται από 1.200 μικρά κοραλλιογενή νησιά και φιλοξενούν περίπου 540.000 κατοίκους, είναι η πιο επίπεδη χώρα στη Γη, με μέσο υψόμετρο μόλις 1 μέτρο. Εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει 45 εκατοστά, οι Μαλδίβες θα χάσουν περίπου το 77% της χερσαίας τους έκτασης μέχρι το 2100.

Χώρα με εξαιρετικά χαμηλό μέσο υψόμετρο – περίπου 1,8 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας – είναι το Κιριμπάτι. Αυτό το μικρό νησί στην καρδιά του Ειρηνικού, με πληθυσμό σχεδόν 120.000 κατοίκους, θα μπορούσε να χάσει τα δύο τρίτα της γης του αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 0,90 εκατοστά. Περίπου 3 εκ. κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την ακτή καιεκτιμάται ότι, θα χρειαστεί να μετακινηθούν πριν από το τέλος του αιώνα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση τουλάχιστον πέντε νησιών που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος των Νήσων Σολομώντα., ενώ άλλα έξι νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρή υποχώρηση της ακτογραμμής.

Χώρες με υπερπληθυσμούς κινδυνεύουν άμεσα μέχρι το 2100

Η χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θα επηρεαστούν δυνητικά από την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας είναι η Κίνα, όπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς παράκτιες περιοχές. Στο Μπαγκλαντές, 32 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν μέχρι το 2100, και η Ινδία, με 27 εκατομμύρια.

(Earth.org)

Η Τζακάρτα, όπου ζουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει χαρακτηριστεί από το BBC ως η «πόλη που βυθίζεται ταχύτερα στον κόσμο», καθώς βυθίζεται κατά 5 έως 10 εκατοστά κάθε χρόνο, εξαιτίας της «υπερβολικής αποστράγγισης των υπόγειων υδάτων», σύμφωνα με το Earth.org, μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση πρόσφατες προβλέψεις, πολλές πόλεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μέχρι το 2050, με τεράστιες εκτάσεις γης να καθίστανται δυνητικά μη κατοικήσιμες.

Η πόλη της Νέας Υόρκης κινδυνεύει περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα του Climate Central. Η έκθεση αναφέρει ότι, μέχρι το 2050, σχεδόν μισό εκατομμύριο (426.000) κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα ζουν σε «απειλούμενη γη». Η ευπάθεια της Νέας Υόρκης στις πλημμύρες φάνηκε ξεκάθαρα το 2012, όταν η πόλη επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Σάντι. 

Ωστόσο, όσον αφορά την ευαισθησία στις πλημμύρες, η Φλόριντα φαίνεται βέβαιο ότι θα είναι η πολιτεία που θα πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με την έρευνα του Climate Central, 36 από τις 50 πόλεις των ΗΠΑ που είναι πιο ευάλωτες στις παράκτιες πλημμύρες βρίσκονται εκεί.

Πηγή: ertnews.gr, livescience

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X