Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζητούν να μπει φραγμός  σε έρευνες για Φ.Α. λόγω νέων ευρημάτων για  φάλαινες και  δελφίνια

Η πρώτη εκτεταμένη εξερεύνηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ , έδωσε στοιχεία για απειλούμενες σπερματοφάλαινες, ευάλωτες φάλαινες με ράμφος Cuvier και είδη δελφινιών. Οι ανακαλύψεις αυτών των πλασμάτων, σε ύδατα έως και 200 ​​θαλάσσια μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Μεσογείου, έγιναν από μια κοινή ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότερες υφιστάμενες  έρευνες σχετικά με την κατανομή, τη συμπεριφορά και την οικολογία των θαλάσσιων θηλαστικών στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ, επικεντρώνονται σε περιοχές κοντά στην ακτή. Αλλά η Μεσόγειος Θάλασσα φιλοξενεί επίσης τεράστιες, βαθιές πεδιάδες, με κανάλια που οριοθετούνται από πλαγιές που χρησιμεύουν ως σημαντικός βιότοπος για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Σύμφωνα με έκθεση του 2020 της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Συμφωνία Διατήρησης των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου Θάλασσας και της συνεχόμενης περιοχής του Ατλαντικού, 12 είδη έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο στο παρελθόν.

Η βρετανο-ισραηλινή έρευνα, που διεξήχθη στο σκάφος SY Witness της Greenpeace τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους, συνδύασε την παρατήρηση με τη χρήση υδροφώνων για την ακουστική αναγνώριση των θηλαστικών.

Επικεφαλής της ήταν ο Δρ. Aβιάντ Σιεινίν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, και η Δρ. Κρίστεν Τόμσον της Επιστημονικής Μονάδας της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Συμμετείχαν επίσης Ιταλοί ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού  ταξιδιού, καταγράφηκαν συνολικά 22 ακουστικά συμβάντα, με τη χρήση μιας συστοιχίας υδροφώνου, ενός ακουστικού όργανου παρακολούθησης. Αυτές περιελάμβαναν τρεις συναντήσεις με ομάδες σπερματοφαλαινών, μία με τουλάχιστον τέσσερις φάλαινες με ράμφος Cuvier και αρκετές με είδη δελφινιών.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κητωδών τον Απρίλιο στην Ισπανία, οι φάλαινες σπερματοζωαρίων βρέθηκαν να τρέφονται περίπου 10 χιλιόμετρα (έξι μίλια) από τις ακτές της Χάιφα, σε βάθος 370 έως 1720 μέτρων. Οι φωνές τους «αντιστοιχούσαν στη μεσογειακή διάλεκτο».

Μία από τις σπερματοφάλαινες της ομάδας φωτογραφήθηκε και έγινε η πρώτη «ισραηλινή» φάλαινα που καταγράφηκε από τον αυχένα της.  Αργότερα προέκυψε ότι η ίδια νεαρή φάλαινα, με το όνομα Kim Kobo, παρατηρήθηκε επίσης αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στη Θάλασσα της Λιγουρίας κοντά στην Ιταλία.

Η εντατική ναυτιλία πραγματοποιείται στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ, όπως και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, και τα θαλάσσια θηλαστικά εκτίθενται σε χτυπήματα από πλοία και αλιευτικά, κατάποση θαλάσσιων συντριμμιών και υποθαλάσσιο θόρυβο από σεισμικές έρευνες και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι φάλαινες, και ειδικά οι φάλαινες με ράμφος του Cuvier, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον υποβρύχιο ήχο και τα γεγονότα μαζικής προσάραξης έχουν συνδεθεί με το ναυτικό σόναρ, είπαν οι ερευνητές.

Η Greenpeace Ισραήλ μάχεται για να καταργήσει τον τελευταίο διαγωνισμό του υπουργείου Ενέργειας για εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων, πάνω από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2.315 τετραγωνικά μίλια) του βυθού της θάλασσας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X