Εποχή αλλαγών στη ναυτιλία – 500 γυναίκες μέλη της WISTA, ενώνονται σε όλες τις Ηπείρους
Είναι η παρουσία των γυναικών στη ναυτιλία η απάντηση στις κλειστές κοινωνίες; Χωράει η πολιτική στη ναυτιλία ή το αντίστροφο; Πως επηρεάζονται οι γυναίκες της WISTA σε όλες τις Ηπείρους και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στη ναυτιλία όπως αυτά αναδεικνύονται από την πανδημία; Σε συνέντευξη της στην πλατφόρμα www.enalios.com.cy, η Πρόεδρος της Women’s International Shipping and Trading Association (WISTA) και Διευθύνουσα σύμβουλος της Tototheo Maritime, Δέσποινα Θεοδοσίου, δίνει απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν τη ναυτιλία του σήμερα και εξηγεί πόσο ραγδαίες είναι οι αλλαγές λόγω πανδημίας και πως διαμορφώθηκαν ταξίδια και συνέδρια.
Πως επηρέασε ο COVID19 τις γυναίκες της ναυτιλίας
Η πανδημία πέρα από τις ολέθριες επιπτώσεις που είχε στην υγεία των ανθρώπων, έχει οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικές δυσκολίες. Και βέβαια δυστυχώς ενώ η πανδημία συνεχίζεται, έχουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε πολλά ακόμη.
Όσον αφορά το πώς η πανδημία αυτή επηρέασε τις γυναίκες συγκεκριμένα, τουλάχιστον αρχικά φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Μια έκθεση της McΚinsey έδειξε ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους κατά 19% περισσότερο από τους άνδρες, κυρίως γιατί οι γυναίκες εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την κρίση που έφερε ο COVID-19. Πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, αλλά, βρίσκουμε μεγάλο αριθμό γυναικών σε ρόλους εστιασμένους στις υπηρεσίες, και αυτές δείχνουν να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες μέχρι τώρα. Φυσικά έχουμε διαφορετική εικόνα ανά χώρα, και για αυτό στη WISTA International διεξάγουμε μια έρευνα ανάμεσα στις 54 χώρες που έχουν εθνικές WISTA, σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid-19 στις γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σοβαρότερη η ανθρωπιστική κρίση με τα πληρώματα
Το πιο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο δεν βρέθηκε ακόμα λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο αποκλεισμός των πληρωμάτων πάνω στα πλοία, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η νέα πραγματικότητα αλλά και η αδυναμία πολλών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για άμεσο συντονισμό έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, και εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί παραμένουν στα πλοία και μετά τη λήξη των συμβολαίων τους, χωρίς τη δυνατότητα να ξεμπαρκάρουν, μακριά από τις οικογένειες τους και χωρίς ιατρική περίθαλψη για μήνες. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και τη ψυχική τους υγεία. Ως ναυτιλιακή κοινότητα, αυτή τη στιγμή αυτό είναι το πιο σημαντικό και επείγον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει με κάθε ευκαιρία να το αναδεικνύουμε. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που πήρε μέτρα για να βοηθήσει τη κατάσταση με τον επαναπατρισμό και αλλαγή πληρωμάτων.
Επαναστατικές και ραγδαίες οι αλλαγές στις μεθόδους εξυπηρέτησης των ναυτιλιακών εταιρειών
Η πανδημία ώθησε την Ναυτιλιακή Βιομηχανία σε μεγάλες αλλαγές, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και πρακτικές. Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το ξέσπασμα της πανδημίας σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικά και με ευελιξία. Παρατηρήσαμε αυτό το χρόνο γρήγορη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ψηφιοποίησης διαδικασιών. Εδώ όμως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ψηφιοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας ή συστήματος πρέπει να έχει νόημα, πρέπει να προσθέτει αξία. Στη ναυτιλία ακόμα δεν έχουμε τυποποιημένες υπηρεσίες έτσι οι εταιρείες που επιθυμούν οποιαδήποτε ψηφιακή μετάβαση, θέλουν να είναι βέβαιες για το θετικό αντίκτυπο της χρήσης τους. Αλλά αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά απέναντι στην τεχνολογία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και προχωράει με γοργούς ρυθμούς πια, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της πανδημίας.
Η πανδημία μας απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη του κόσμου για συναντήσεις μερικών ωρών
Ταξίδια γίνονται πολύ περιορισμένα και αυτό λόγω του ότι η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία. Για την σωστή διεκπεραίωση των διαφόρων εργασιών, είναι αναγκαία τα ταξίδια αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη κατάσταση πριν τη πανδημία. Όσο αφορά εκδηλώσεις αυτές έχουν ακυρωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο τα διαδικτυακά σεμινάρια έχουν γίνει πλέον πολύ δημοφιλή, αφού η φυσική παρουσία δεν απαιτείται και έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις εύκολα και γρήγορα. Παρόλα αυτά η ναυτιλία είναι ένας τομέας που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, έτσι θεωρώ ότι όταν τα πράγματα καλυτερεύσουν, θα επιστρέψουμε στα δια ζώσης συνέδρια και εκδηλώσεις σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αυτό που σίγουρα μας έχει αποδείξει η πανδημία είναι ότι δεν χρειάζεται πια να πηγαίνουμε στην άλλη άκρη του κόσμου για συναντήσεις λίγων ωρών, όπως συνηθίζαμε στο παρελθόν.
Πολύ ενδιαφέρουσα εποχή για τη ναυτιλία
Έχουμε πολλές αλλαγές λόγω της τεχνολογικής προόδου και η βιωσιμότητα έχει γίνει ένα από τα βασικά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο όπου αναμένεται μεγαλύτερη διαφάνεια στο τρόπο που λειτουργούμε και η πληροφόρηση για το κάθε ζήτημα μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμη. Τα πλοία παρακολουθούνται πολύ πιο εύκολα σήμερα και υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για το που πηγαίνουν και το που βρίσκονται, σε κυβερνήσεις, στους ιδιοκτήτες των φορτίων και σε άλλους φορείς.
Η τεχνολογία εμπνέει αυτήν την αλλαγή, ή μάλλον μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που έχει η κοινωνία σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Έχουμε ένα αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων στο διάστημα που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα πλοία, να στέλνουμε δεδομένα από τη ξηρά στο πλοίο και αντίστροφα, έχουμε δυνατότητα καλύτερης και πιο άμεσης ανάλυσης αυτών των δεδομένων, και κατά συνέπεια την ευχέρεια να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. Επιπλέον έχουμε και εξετάζουμε νέες πηγές ενέργειας, νέα καύσιμα και νέα εργαλεία μηχανικής επίσης.
Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο χάρτης πορείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη μείωση ρύπων μαζί με τις πιέσεις που ασκούνται από τη κοινωνία, σπρώχνουν τη ναυτιλία σε μια πορεία εξέλιξης και υπάρχει η αυξανόμενη διάθεση για περαιτέρω έρευνα και επένδυση σε νέες τεχνολογίες.
Η Κύπρος μπορεί να ενισχυθεί ως ναυτιλιακός κόμβος, στον παγκόσμιο χάρτη
Η Κύπρος, παρά το συγκριτικά μικρό γεωγραφικό της μέγεθος, αποτελεί μια σημαντική παρουσία στην ναυτιλιακή βιομηχανία, τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης στις πολιτικές που υιοθετεί και έχει επιρροή στη διαμόρφωση των παγκόσμιων ναυτιλιακών εξελίξεων. Η συνεργασία της κυβέρνησης με τους ιδιωτικούς φορείς σε ότι αφορά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ναυτιλίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, ο οποίος έχει οδηγήσει τον εγχώριο ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα σε συνεχή εξέλιξη και ετοιμότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν αλλά και να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες.
Το φορολογικό καθεστώς, κάνει την κύπρο ελκυστικό προορισμό
Αναμφισβήτητα, είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο. Το φορολογικό πλαίσιο καθιστά την χώρα μας ένα ελκυστικό προορισμό. Αλλά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, έτσι δεν είναι το μοναδικό κίνητρο. Στη Κύπρο έχουμε μια πλήρως αναπτυγμένη ναυτιλιακή βιομηχανία, με σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι πλοιοκτήτες και επίσης ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και γνώσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη ενός μοντέρνου ναυτιλιακού πλέγματος. Όσο παγκόσμια και να είναι η ναυτιλία, βασίζεται σε ένα αριθμό ναυτιλιακών κέντρων όπου γίνονται οι σημαντικές συμφωνίες αλλά και οι συζητήσεις για το μέλλον της ναυτιλίας.
Έχοντας λοιπόν ένα αποτελεσματικό, αλλά και διαφανές φορολογικό σύστημα ανοίγουμε τις πόρτες στις πλοιοκτήτριες εταιρείες, αλλά τις κρατάμε εδώ έχοντας ένα ανταγωνιστικό πακέτο προσφοράς υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρόκληση της επικεφαλής ομάδας παραγωγής πολιτικής για τις μεταφορές και τη ναυτιλία
Βασικός στόχος των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής είναι να δοθεί το βήμα σε πολίτες που ενδιαφέρονται να καταθέσουνε τις ιδέες και προτάσεις τους για την ανάπτυξη του κάθε τομέα ξεχωριστά. Υπήρξε μια ανοικτή διαδικασία για τη στελέχωση των ομάδων αυτών με πολύ μεγάλη ανταπόκριση, έτσι φάνηκε η προθυμία αλλά και η ανάγκη των πολιτών να συνεισφέρουν για το καλό της χώρας μας. Τέτοιες ενέργειες προάγουν το καλώς νοούμενο συμφέρον του κάθε τομέα, και σίγουρα η ναυτιλία έχει θέση αφού συμβάλλει ενεργά και ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας μας.
Εν μέσω κρίσης η WISTA μεγαλώνει
Είναι αλήθεια ότι η WISTA μεγαλώνει συνεχώς. Φέτος φτάσαμε τις 54 Εθνικές WISTA και είχαμε αύξηση κατά 500 περίπου μέλη, με συνολικό αριθμό μελών γύρω στα τέσσερεις χιλιάδες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της WISTA ως ενός οργανισμού που προβάλλει ενεργά και αποτελεσματικά την ποικιλομορφία. Επίσης μας δείχνει ότι η ναυτιλία είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμπεριλάβει όλους όσους θέλουν και μπορούν να είναι μέρος της. Τα μέλη της WISTA International είναι οι εθνικοί σύνδεσμοι στις διάφορες χώρες όπου η WISTA είναι παρούσα. Το γεγονός ότι έχουμε παρουσία σε όλες τις ηπείρους και επίσης η αυξητική πορεία που βλέπουμε σε πιο «παραδοσιακές» κοινωνίες μας αποδεικνύουν ότι τα μέλη μας, γυναίκες και άντρες, αντιλαμβάνονται τη σημασία του να προβάλουν τη ναυτιλία ως ένα τομέα που εξελίσσεται, που γίνεται πιο ανεκτικός, με ανοικτόμυαλους ηγέτες και επαγγελματίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τις νεότερες γενιές.
Enalios Media