Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιχείρηση διάσωσης για χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες «παγωμένες» από το ψύχος – Βίντεο και φωτογραφίες

Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός στο Τέξας δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο τους κατοίκους αλλά απειλεί επίσης τις ζωές από χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί.   

Χιλιάδες πράσινες θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ από το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα ειδικοί και εθελοντές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να περισυλλέξουν τα ζώα και να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, στην προκειμένη περίπτωση ένα τοπικό συνεδριακό κέντρο.  

«Μακράν η μεγαλύτερη εκδήλωση του φαινομένου που έχει καταγραφεί ποτέ στο Τέξας. Είναι σοβαρό θέμα» σχολίασε η Dr. Donna Shaver από το Sea Turtle Stranding & Salvage Network. 

Οι χελώνες είναι ψυχρού αίματος και δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία στο σώμα τους, οπότε όταν η θερμοκρασία του νερού πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, παθαίνουν υποθερμία μην όντας σε θέση να κολυμπήσουν και μοιάζουν σαν να πάγωσαν, εξηγεί το National Park Service.  

Το σώμα τους είτε επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, όπου καθίστανται ευάλωτες σε χτυπήματα από βάρκες, είτε ξεβράζεται στην ακτή είτε ακινητοποιείται.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές συχνά πεθαίνουν από το σοκ ή κάποιον τραυματισμό αν δεν διασωθούν εγκαίρως. 

Στην δύσκολη επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές, όπως η μητέρα μιας χρήστη του Twitter, που υπολογίζεται ότι έχει διασώσει περίπου 1.000 χελώνες- πολλές εκ των οποίων φόρτωσε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της.   Η Lara μοιράστηκε μια φωτογραφία από το αυτοκίνητο αλλά και το συνεδριακό κέντρο, όπου φαίνεται όλο το πάτωμα καλυμμένο με χελώνες.

Η Dr. Donna Shaver λέει πως το επίκεντρο του προβλήματος εντοπίζεται σε λιμνοθάλασσες και κόλπους νοτιοδυτικά του Τέξας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 θαλάσσιες χελώνες σε αυτή την κατάσταση εν μέσω της χιονοθύελλας που πλήττει την περιοχή- κανείς δεν γνωρίζει πόσες θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Προσπαθούμε να τις βρούμε ζωντανές όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά είναι πολύ δύσκολο», τονίζει.    Ενώ ο κόσμος άρχισε να διασώζει ολοένα και περισσότερες χελώνες, οι τοπικές μονάδες αποκατάστασης τέτοιων ζώων γέμισαν, και τώρα, περίπου 3.500 χελώνες φιλοξενούνται σε συνεδριακό κέντρο.   

«Κάθε 15 λεπτά, ίσως και λιγότερο καταφτάνει νέο αυτοκίνητο ή φορτηγάκι», λέει ο Ed Caum, διευθυντής του South Padre Island Convention & Visitors Bureau, σημειώνοντας ότι μερικές φορές ο κόσμος φέρνει μία ή δυο χελώνες, άλλοτε περισσότερες.

«Είχαμε καρότσια γεμάτα που έφταναν με 50, 80, 100 χελώνες», λέει στο Associated Press.   Όταν οι χελώνες, που στο Τέξας θεωρούνται προστατευόμενο είδος, συνέλθουν από την υποθερμία, θα απελευθερωθούν ξανά στη φύση. Όπως εξηγεί οEd Caum, μέχρι στιγμής έχουν «περισυλλέξει» πάνω από 3.500 χελώνες, ωστόσο διστάζει να χρησιμοποιήσει τον όρο «διασώθηκαν» επειδή «ξέρουμε πως θα χάσουμε μερικές». 

Πηγή: Guardian, CNN, Lifo

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X