Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Επιταχύνονται οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Aνεβάζουν ταχύτητες τα πλοία που ταξιδεύουν μέσω του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας. Την Κυριακή, η δεύτερη συνοδεία convoy πλοίων αναχώρησε από την Οδησσό και το Κορνομόρσκ, μεταφέροντας συνολικά σχεδόν 170.000 τόνους δημητριακών και βρώσιμων ελαίων.

Τα πλοία που αναχωρούσαν περιελάμβαναν τα Mustafa Necati, Star Helena, Glory και Riva Wind. Μαζί, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των πλοίων που αναχωρούν από την Ουκρανία με γεωργικά προϊόντα σε οκτώ.

Το πρώτο πλοίο που εγκατέλειψε την Οδησσό – το Navoni – καθυστέρησε στη διέλευση, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρεσβευτή στον Λίβανο. 

Αρχικά κατευθυνόταν προς την Τρίπολη, μεταφέροντας φορτίο καλαμποκιού. Ωστόσο, λίγο αφότου οι εισαγγελείς του Λιβάνου απελευθέρωσαν ένα συριακό πλοίο που μετέφερε φερόμενα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, το Navoni διέκοψε το ταξίδι του. Έριξε άγκυρα ανοιχτά της Μερσίνης της Τουρκίας από το απόγευμα της Κυριακής.

“Η παραλαβή του πρώτου πλοίου φορτωμένου με καλαμπόκι από την Οδησσό θα καθυστερήσει. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης σε εμπορικό επίπεδο”, δήλωσε ο Ostash. «Εν τω μεταξύ, πλοία που μεταφέρουν μη κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά φεύγουν από τα λιμάνια του Ρένι και του Ισραήλ [στο Δούναβη], με προορισμό τον Λίβανο κάθε εβδομάδα».

Τα bulker Navi Star, Polarnet και Rojen αναχώρησαν από την Οδησσό και το Κρνομόρσκ την Παρασκευή, διέσχισαν την καθορισμένη διαδρομή και πέρασαν από τον Βόσπορο χωρίς επεισόδια. Από την Κυριακή και τα τρία ήταν αγκυροβολημένα στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου τα μέρη της συμφωνίας για την διάνοιξη του διαδρόμου πραγματοποιούν επιθεωρήσεις.

Άλλα 20 bulkers που μεταφέρουν σιτηρά εξακολουθούν να περιμένουν να φύγουν από την Οδησσό. Το πρώτο εισερχόμενο πλοίο που πέρασε από επιθεώρηση, το Fulmar S, έφτασε στο Κορνομόρσκ, για να φορτώσει ένα φορτίο σιτηρών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Υπουργό Υποδομών, το επόμενο βήμα είναι να διασφαλίσουν την ικανότητα των ουκρανικών λιμανιών να χειρίζονται περισσότερα από 100 πλοία το μήνα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X