Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και δημοσιεύτηκε στο Nature Communication δείχνει ότι μέσω των πρωτεϊνών, και συγκεκριμένα των καψιδίων που τις περιβάλλουν, είναι δυνατή η λειτουργία βιοαντιδραστήρων μικροκλίμακας που μπορούν να παράγουν υδρογόνο.
Δομικά, τα καψίδια, τα οποία αποτελούν έναν «προστατευτικό κλοιό» για την εσωτερική δομή των πρωτεϊνών, συμβάλλουν στη δημιουργία βιοαντιδραστήρων. Το πείραμα ξεκίνησε μέσω του βακτηρίου E. coli, μέσω του οποίου επιστήμονες δημιούργησαν εργαστηριακά κενά καψίδια καρβοξυλικού οξέος. Οι επιστήμονες, στα κενά καψίδια που κατασκεύασαν, δοκίμασαν και έλεγξαν τις θεωρητικές τους προσεγγίσεις σχετικά με την αντοχή αυτού του μικροσκοπικής κλίμακας αντιδραστηρίου.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Luning Liu, καθηγητής Μικροβιακής Βιοενέργειας και Βιομηχανικής, επισημαίνει πως οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τη δημιουργία ενός «βιοεργαστηρίου» που θα παράγει εξ ολοκλήρου το βιοκαύσιμο υδρογόνο. Το πρώτο ανταποδοτικό όφελος από τη στροφή στα βιοκαύσιμα και στη βιοενέργεια στη βιομηχανία και στις μεταφορές θα είναι η σημαντική και ζωτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με γνώμονα την περαιτέρω αξιοσημείωτη ανακάλυψη, οι επιστήμονες στοχεύουν μελλοντικά να εφαρμόσουν τα ευρήματά τους πρώτα απ’ όλα στον βιομηχανικό τομέα και στη συνέχεια στις μεταφορές. Η περιβαλλοντικά επιβαρυμένη εποχή που διανύουμε ενόψει της κλιματικής κρίσης επιτάσσει την υποστήριξη και την αξιοποίηση τέτοιων ανακαλύψεων.