Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που έχει εφαρμοστεί έως τώρα κατά του σκιώδους στόλου τάνκερ, ενώ απηύθυνε έκκληση σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους και δείχνοντας υποστήριξη για την Ουκρανία. Η τελευταία αυτή εκτενής ενέργεια που περιλαμβάνει 30 τάνκερ και δύο ασφαλιστικές εταιρίες επισημαίνεται ως μέρος μιας επιθετικής κίνησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του παράνομου εμπορίου πετρελαίου.
«Ο σκιώδης στόλος θέτει επίσης σοβαρούς κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο. Πολλά από τα πλοία ασχολούνται με παραπλανητικές πρακτικές ναυτιλίας και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον – πολλά τάνκερ αγνοούν προκλητικά βασικά πρότυπα ασφαλείας, αυξάνοντας την πιθανότητα καταστροφικών διαρροών πετρελαίου», δήλωσε το Ηνωμένο Βασίλειο , περιγράφοντας τις τελευταίες κινήσεις του. «Η περιοριστική κίνηση των εσόδων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των εταιρειών που ασφαλίζουν αυτά τα πλοία, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινής μας ασφάλειας.»
Η προσπάθεια αυτή είναι μία από τις πιο εκτενείς που έχουν παρατηρηθεί από την αρχή των προσπαθειών της Δύσης να περιορίσει το εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας και έρχεται καθώς ο σκιώδης στόλος συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η S&P Global δημοσίευσε δεδομένα νωρίτερα το μήνα, αναφέροντας ότι το Commodities at Sea και το Maritime Intelligence Risk Suite είχαν εντοπίσει 889 τάνκερ, τουλάχιστον 27.000 τόνων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Είπαν ότι ο συνολικός στόλος αντιπροσωπεύει περισσότερους από 111,6 εκατομμύρια τόνους και το 17% του παγκόσμιου στόλου τάνκερ.
Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώθηκαν κυρίως σε πλοία που χρησιμοποιούν διεθνείς καταχωρίσεις, η σημερινή καταχώριση περιλαμβάνει 11 πλοία που ελέγχονται έμμεσα από την Sovcomflot μέσω του Invest Fleet στην Αγία Πετρούπολη και του South Fleet. Εννέα από τα καταχωρημένα τάνκερ φαίνεται να είναι καταχωρημένα στη Ρωσία. Η προσπάθεια αυτή επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρείες, την Alfastrakhovanie και την VSK, τις οποίες η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «αμφίβολες ασφαλιστικές», για την υποστήριξη του σκιώδους στόλου.
Πολλά από τα πλοία διαχειρίζονται από την Ινδία ή την Κίνα και φέρουν μια ευρεία γκάμα σημαιών. Κυρίως τα πλοία είναι καταχωρημένα στον Παναμά με επτά πλοία, καθώς και στο Γκαμπόν και στα Μπαρμπέιντος και σε μεμονωμένα περιστατικά από την Σιέρα Λεόνε, τις Νήσους Κουκ και την Αντίγκουα και Μπαρμπούτα.
Ορισμένα από τα πλοία ανήκουν πιο καθαρά στο σκιώδη στόλο, με άγνωστη διαχείριση και δύο πλοία είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων Equasis, ως έχοντα ψευδή δεδομένα σημαίας.