Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Επετεύχθη συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις στον κλάδο της ναυτιλίας

Πλοιοκτήτες και συνδικαλιστικές οργανώσεις στον τομέα της ναυτιλίας κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία τριετούς ισχύος για τα μισθολογικά, που προβλέπει ετήσιες αυξήσεις κατώτατου μισθού, δημιουργώντας αυτό που τα συνδικάτα αποκαλούν συμφωνία «δίχτυ ασφαλείας» για τους ναυτικούς.

Η συμφωνία έρχεται μετά από αυτό που oi συντεχνίες αναφέρουν ως μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους ναυτικούς  που λόγω της πανδημίας πέρασαν μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τις οικογένειες τους, ενώ βίωσαν τις συνέπειες του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Η μισθολογική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι μέρος του μοναδικού επίσημα αναγνωρισμένου παγκόσμιου κατώτατου μισθού για έναν κλάδο. Η ναυτιλιακή βιομηχανία υιοθέτησε την παγκόσμια συμφωνία κατώτατου μισθού το 1958. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ (ΔΟΕ) επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ πλοιοκτητών και ναυτικών συνδικάτων από όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές συντόνισαν τις διαπραγματεύσεις που εκπροσωπούσαν τους ναυτικούς.

Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση μισθού σχεδόν 4 τοις εκατό κατά τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Η συμφωνία ισχύει παγκοσμίως για τον ευρέως αναγνωρισμένο βαθμό αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η συμφωνία συμβάλλει στην αξιοπρεπή εργασία και απασχόληση των ναυτικών, για να συντηρήσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους.

«Αυτή η νέα συμφωνία είναι win-win τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τους ναυτικούς», δήλωσε ο Τσάρλς Ντάρ  της Ένωσης Ελβετών Εφοπλιστών, μιλώντας εκ μέρους των πλοιοκτητών. «Επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της επιβράβευσης των ναυτικών για την απίστευτη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία και διασφαλίζει, ταυτόχρονα, ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι σε θέση να παραμείνουν βιώσιμες εμπορικά, υπό το φως των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή και εκείνων που υπάρχουν. Εμπρός».

Ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με συμφωνία από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, θα αυξηθεί στα 648δολάρια την 1η Ιουλίου 2022. Η νέα δομή που δημιουργήθηκε κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορά μια τριετή συμφωνία με ετήσιες αυξήσεις μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2023 και την πρώτη του έτους για τα δύο επόμενα χρόνια. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται σε 658 δολάρια για το 2023, 666 δολάρια για το 2024 και 673 δολάρια για το 2025.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X