Την εμφάνιση τους έκαναν το μήνα Ιούνιο οι ανεπιθύμητες μέδουσες. Τα θαλάσσια ρεύματα τις έστειλαν στις θάλασσες του Πρωταρά,. Ορατές με το μάτι, χρώματος καφέ, με έντονη παρουσία στα ρηχά, αποτρέποντας εκατοντάδες κόσμου να απολαύσουν το μπάνιο τους στην αγαπημένη τους θάλασσα.
Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνώντου Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε την εμφάνιση μεδουσών στα ανατολικά παράλια της Κύπρου.Πρόκειται διευκρινίζεται, για το είδος Pelagianoctiluca.
Η αύξηση και παρουσία του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο, που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και οφείλεται κυρίως λόγω της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, όπως αυξημένη θερμοκρασία και αυξημένα θρεπτικά συστατικά.
Το συγκεκριμένο είδος εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο, αφού η επαφή των πλοκαμιών με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς οι οποίοι ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέδουσα
- Προσεκτικά ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε την πληγείσα περιοχή.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική κάρτα (π.χ. πιστωτική) για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα από τα πλοκάμια.
- Ενημερώνουμε τους ναυαγοσώστες, αν υπάρχουν στην περιοχή, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
- Συνήθως ο οξύς πόνος διαρκεί περίπου 15 – 20 λεπτά. Εάν ο πόνος παραμένει, συμβουλευόμαστε ένα γιατρό.
- Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε/μεταβαίνουμε άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.