Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εξαφανισμένο για 75 χρόνια αμερικάνικο υποβρύχιο. Βρέθηκε στην Ιαπωνία.

Ερευνητές κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο σχετικά με το πού ναυάγησε το αμερικάνικο υποβρύχιο USS Grayback, 75 χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Ο θαλάσσιος εξερευνητής Tim Taylor και η ομάδα του ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το υποβρύχιο στις 5 Ιουνίου του 2019, σε βάθος 1.427 μέτρων στην Οκινάουα της  Ιαπωνίας.

Ο ερευνητής Yutaka Iwasaki ανακάλυψε πως το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μεταφράσει λανθασμένα τα πολεμικά αρχεία των Ιαπώνων σχετικά με το ναυάγιο του Grayback, με αποτέλεσμα να υπάρχει λάθος εκτίμηση σχετικά με το γεωγραφικό του μήκος.

Έχοντας στη διάθεσή της αυτή τη σημαντική πληροφορία, η ομάδα εντόπισε και μετέφρασε εκ νέου τα αρχεία και στη συνέχεια ξεκίνησε το ταξίδι της ανακάλυψης του ναυαγίου.

Το Grayback εντοπίστηκε περί τα 160 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου θεωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια ότι είχε βυθιστεί. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας και Υποβρύχιας Αρχαιολογικής Κληρονομιάς του Ναυτικού, Robert S. Neyland, επιβεβαίωσε πως το εύρημα είναι πράγματι σωστό.

Η μυστήρια εξαφάνιση

Στις 28 Ιανουαρίου του 1944 το USS Grayback κατέπλευσε από το Περλ Χάρμπορ προς την ανατολική Κίνα με 80 άτομα πλήρωμα.

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, το υποβρύχιο βύθισε δύο ιαπωνικά πλοία, έμεινε με μόνο δύο τορπίλες και το πλήρωμα έλαβε εντολή να επιστρέψει στη βάση του.

Ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στο Μιντγουέι στις 7 Μαρτίου. Τρεις εβδομάδες μετά και ενώ δεν υπήρχε κανένα νέο για την τύχη του, δηλώθηκε ως εξαφανισθέν. Αυτό ήταν και το τέλος ενός εκ των πλέον πετυχημένων υποβρυχίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι οικογένειες των θυμάτων έλαβαν επιτέλους απαντήσεις σχετικά με την τύχη των δικών τους και δηλώνουν ανακουφισμένοι.

Ο Neyland στις δηλώσεις του εστίασε στη σημασία της ανακάλυψης κυρίως για τους συγγενείς του πληρώματος, οι οποίοι πλέον γνωρίζουν πού έχασαν τη ζωή τους οι ναυτικοί. Το ενδιαφέρον ερευνητών αλλά και των Αρχών εστιάζεται στη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες βυθίστηκε το γνωστό Αμερικάνικο Υποβρύχιο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X