Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εν μέσω της συνόδου για τον ωκεανό διαμαρτύρονται για την εξόρυξη βαθέων υδάτων

Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής One Ocean που φιλοξενείται στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για να επιστήσουν την προσοχή στα αιτήματά τους για ένα διεθνές μορατόριουμ στην εξόρυξη βαθέων υδάτων.

Η Greenpeace σχεδιάζει μια διαδήλωση στο συνέδριο στη Βρέστη της Γαλλίας για αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ χθες στο Ρότερνταμ ακτιβιστές στόχευσαν ξανά ένα πλοίο που εξοπλίστηκε στο λιμάνι για επιχειρήσεις εξόρυξης βαθέων υδάτων.

Η Σύνοδος Κορυφής One Ocean ξεκίνησε σήμερα στη Βρέστη της Γαλλίας, με επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε, τον γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, και την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες του κόσμου. Ο στόχος της συνόδου κορυφής είναι να ανυψώσει το συλλογικό επίπεδο φιλοδοξίας της διεθνούς κοινότητας σε θαλάσσια ζητήματα και να αναπτύξει απτές δεσμεύσεις για την παγκόσμια ευθύνη απέναντι στον ωκεανό ως μέρος μιας ετήσιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεσμεύσεων για την προστασία του ωκεανού και την αντιστροφή της φθίνουσας «υγείας» του.

Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των περιβαλλοντικών ακτιβιστών είναι οι συζητήσεις για μια συνθήκη για τους ωκεανούς και κατά της εξόρυξης βαθέων υδάτων. Η Greenpeace υποστηρίζει εδώ και καιρό τη συνθήκη με την εκστρατεία «Προστατέψτε τους Ωκεανούς». Η περιβαλλοντική ομάδα αναφέρει ότι έχει περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια υπογραφές σε μια αναφορά και ότι βρίσκεται στη Βρέστη για να τονίσει τη σημασία του να αναλάβει ηγετικό ρόλο, στον Πρόεδρο Μακρόν, στις διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η Greenpeace καλεί τη Γαλλία να εκπροσωπήσει τα αιτήματα των πολιτών όλου του κόσμου και λέει ότι είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι «μια συνθήκη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών θα επικυρωθεί». Η τελική συνάντηση για τη συνθήκη έχει προγραμματιστεί για  τον ερχόμενο Μάρτιο τη Νέα Υόρκη.

Η Greenpeace μαζί με άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ocean Rebellion και Extinction Rebellion Rotterdam, εργάζονται από κοινού για να ασκήσουν πίεση κατά της εξόρυξης βυθών. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να προκαλέσει «μη αναστρέψιμη και αναπόφευκτη ζημιά στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και να επιδεινώσει την κλιματική κρίση, διαταράσσοντας τα αποθέματα μπλε άνθρακα στον βυθό της θάλασσας».

Οι διαδηλωτές από το Ocean Rebellion προσπάθησαν χθες να τονίσουν τα αιτήματά τους, διαδηλώνοντας δίπλα σε ένα σκάφος που ονομάζεται Hidden Gem, που ανήκει σε μια ολλανδο-ελβετική σύμπραξη, η οποία συνεργάζεται με την καναδική εταιρεία The Metals Company για να προετοιμάσει το πλοίο γεωτρήσεων βαθέων υδάτων για έναν νέο έργο  στον ωκεανό εξόρυξη. Χρησιμοποιώντας το τρυπάνι και τα μη επανδρωμένα οχήματα, σχεδιάζουν να ρουφήξουν φυτά από τον πυθμένα του ωκεανού στον Ειρηνικό που περιέχουν μαγγάνιο, κοβάλτιο και λίθιο, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών για κινητά τηλέφωνα και οχήματα.

Μια ομάδα διαδηλωτών ντυμένη σαν φάλαινα, μια ανεμώνη και μια μέδουσα χόρευε και κρατούσε πανό, ενώ μια χορωδία τραγούδησε κυνικά τραγούδια για την απληστία και την καταστροφή του βυθού δίπλα στο γεωτρύπανο.

Η αστυνομία στο Ρότερνταμ, ωστόσο, σταμάτησε ένα μικρό σκάφος που σχεδίαζε να πλεύσει δίπλα στο γεωτρύπανο. Το βράδυ, οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν προβολείς για να εμφανίσουν μηνύματα στο κύτος του σκάφους.

Η δράση της Ocean Rebellion ακολούθησε παρόμοια επίδειξη της Greenpeace τον Δεκέμβριο στο ίδιο σκάφος. Κατά τον τυπικό τρόπο των διαμαρτυριών τους, ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στο πλάι του σκάφους και κρέμασαν πανό που έγραφαν No Deep Sea Mining.

Η Greenpeace κάλεσε τους υποστηρικτές και τους ακτιβιστές της να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη διαμαρτυρία το πρωί της Παρασκευής στη Βρέστη, που συντονίστηκε για την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής One Ocean.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X