Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ενισχύουν το εμπόριο με την Ταϊβαν οι ΗΠΑ με αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές

Aποφασισμένες να ενισχύσουν το εμπόριο με την Ταϊβάν, παρουσιάζονται οι ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση του, έρχεται ως απάντηση στην «προκλητική», όπως την χαρακτηρίζει,  συμπεριφορά της Κίνας.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για θέματα Ασίας-Ειρηνικού και σύμβουλο του προέδρου Μπάντεν, Κεντ Κάμπελ, ένα νέο εμπορικό σχέδιο θα αποκαλυφθεί εντός ημερών, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις θα διέλθουν από τα στενά της Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες.

Η δήλωση έγινε μετά την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στο ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την περασμένη εβδομάδα, η οποία στάθηκε ως αφορμή για την έναρξη των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη της Πελόζι, ως δικαιολογία για να ξεκινήσει ασκήσεις που η Ταϊπέι, τις οποίες χαρακτήρισε πρόβα εισβολής.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος που θα καταληφθεί μια μέρα, με τη βία αν χρειαστεί.

Ο Κάμπελ είπε ότι η επίσκεψη της Πελόζι ήταν «συνεπής» με την υπάρχουσα πολιτική της Ουάσιγκτον και χαρακτήρισε την αντίδραση της Κίνας, ως υπερβολική.

Το Πεκίνο χρησιμοποίησε το πρόσχημα για να «ξεκινήσει μια εντατική εκστρατεία πίεσης κατά της Ταϊβάν για να προσπαθήσει να αλλάξει το status quo, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Κίνα αντέδρασε υπερβολικά και οι ενέργειές της συνεχίζουν να είναι προκλητικές, αποσταθεροποιητικές και άνευ προηγουμένου».

Σε απάντηση στις ασκήσεις της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την εμπλοκή τους στην περιοχή, ενώ επαναλαμβάνουν την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας διπλωματικά την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την αυτοδιοίκηση της Ταϊβάν.

Ο Κάμπελ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ταϊβάν, μεταξύ άλλων, μέσω της συνέχισης της προώθησης της οικονομικής και εμπορικής τους σχέσης.

«Για παράδειγμα, αναπτύσσουμε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο Κάμπελ υπογράμμισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναβεβαιώσουν επίσης το δικαίωμα τους να χρησιμοποιούν τον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.

Αυτό περιλαμβάνει τη διενέργεια τυπικών αεροπορικών και θαλάσσιων διελεύσεων μέσω του στενού της Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «σταθερή υποστήριξή της» σε δήλωση το Σάββατο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X