Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εμφανίστηκαν νωρίς στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες

Έκαναν την εμφάνιση τους πολύ νωρίς φέτος οι ι μωβ μέδουσες, στις ελληνικές θάλασσες.

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας θεωρείται ως το πιο τοξικό και επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

H Pelagia noctiluca, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, με το τσίμπημα απελευθερώνει ισχυρή τοξίνη, η οποία προκαλεί οξύ πόνο και έντονο ερεθισμό στο δέρμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λουόμενοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία και πονοκέφαλος, μετά το τσίμπημα από το συγκεκριμένο είδος μέδουσας.

Η ταχεία εμφάνιση της στις ελληνικές παραλίες, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.  Ειδικοί εκτιμούν ότι  η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυξημένη φέτος κατά έναν βαθμό Κελσίου και κατά 1.5 βαθμό η θερμοκρασία στη στεριά.

Οι μωβ μέδουσες, παρουσιάστηκαν φέρος στο Ιόνιο Πέλαγος, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σε παραλίες της Αττικής,  στη νότια Πελοπόννησο, αλλά και στον Θερμαϊκό.

Στην Κύπρο, έγινε έντονα αισθητή η παρουσία της μωβ μέδουσας τα τελευταία 4 χρόνια.

Σε περίπτωση τσιμπήματος, συστήνεται η άμεση απομάκρυνση μας από το νερό, ο έλεγχος της πληγής, προκειμένου να απομακρύνουμε τυχόν πλοκάμια που απέμειναν στο σημείο, το ξέπλυμα της με θαλασσινό νερό  και η χορήγηση αντισαμηνικών χαπιών ή κορτιζονούχας κρέμας, στο σημείο του τσιμπήματος.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X