Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εμφανίστηκαν μέδουσες στη θάλασσα της Πάφου – τσίμπημα από μέδουσα δέχθηκε 11χρονη

Μετά την Ελλάδα φαίνεται ότι και στη θάλασσα της Κύπρου, εμφανίζονται μέδουσες με μεμωνομένο περιστατικό αναφοράς μέχρι στιγμής στην Πάφο, για το οποίο είναι ενήμερο το Τμήμα Αλιείας. Σε ιδιωτικό ιατρείο της Πάφου διακομίστηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 11χρονη λουόμενη, σε θαλάσσια περιοχή της πόλης, όταν δέχτηκε τσίμπημα από μέδουσα. 

Η 11χρονη παρουσίαζε πρήξιμο και κάψιμο στο αριστερό της χέρι και διαγνώστηκε ότι δέχτηκε δηλητηριώδες τσίμπημα από μέδουσα. Στην ανήλικη χορηγήθηκε ειδική αλοιφή και φαρμακευτική αγωγή την οποία πρέπει να λαμβάνει για τέσσερις μέρες.

Μη χρησιμοποιείτε ξύδι, γλυκό νερό, αμμωνία ή οινόπνευμα

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X